Judeţul Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie. Singurul depozit pentru deşeuri este la un pas să rămână fără autorizaţie

Judeţul Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie. Singurul depozit pentru deşeuri este la un pas să rămână fără autorizaţie

Singurul depozit ecologic de colectare a deşeurilor din judeţul Botoşani se află în comuna Stăuceni. Acest depozit a fost deschis în 2016 şi a costat 11 milioane de euro, printr-un proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Judeţean (CJ) din Botoşani, potrivit ziarului Adevărul.ro.

Odată cu deschiderea acestui depozit, toate rampele din judeţ, care nu corespundeau legislației europene au fost închise. Dar la şase ani de la deschiderea depozitului, judeţul riscă să se îngroape în gunoaie. Garda de Mediu cere ridicarea autorizaţiei de mediu, fiindcă nu au fost remediate o serie de probleme care pot duce la poluarea catastrofală a mediului.   

„Depozitul o ia uşor la vale”  

Cea mai mare dintre problemele depozitului ecologic se leagă de un bazin de levigat, adică acel lichid rezultat de la anumite deșeuri şi care conține numeroase substanțe nocive pentru mediu. Așa cum au constatat comisarii Gărzii de Mediu, cantitatea de levigat ar fi prea mare în bazinele de stocare iar, din cauza alunecărilor de teren, bazinul se poate rupe iar acel lichid nociv să producă o poluare dezastruoasă mai ales în pânza freatică.

Situaţia a fost constantă şi recunoscută, în 2021, inclusiv de reprezentanţii Consiliului Judeţean.

„În luna martie (n.r. anul 2021) a fost făcută o expertiză prin care s-a demonstrat că este o alunecare de teren la acest dig care pune în pericol depozitul şi o eventuală deversare a levigatului. Depozitul o ia uşor la vale. Apoi o contra-expertiză a confirmat acest lucru”, preciza anul trecut Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean. 

Una dintre măsurile trasate operatorului care se ocupă de acest depozit a fost tocmai reducerea acestei cantități de levigat pentru a nu exista pericolul deversării. Reprezentanții Gărzii de Mediu susţin că nici după an, problema nu a fost rezolvată.

„Cantităţile de precipitaţii au fost foarte mici, atât în vară, cât şi în iarnă. Şi cu toate acestea noi nu am reuşit să tratăm întreaga cantitate de levigat pe care acest depozit o generează. Clar că mai avem o problemă cu aceste deşeuri care ar trebui să meargă pe fluxuri separate”, precizează Cristina Kashyap, şefa Gărzii de Mediu Botoşani.    

„Am solicitat notificarea în vederea suspendării”  

În aceste condiţii, reprezentanţii Gărzii de Mediu au solicitat deja suspendarea autorizaţiei de mediu pentru acest depozit de la Stăuceni.

„Noi avem emis pentru acest depozit o autorizaţie integrată, pe care operatorul trebuie să o respecte. Întrucât nu respecta anumite aspecte din autorizaţia integrată, am solicitat notificarea în vederea suspendării”, spune directorul Gărzii de Mediu din Botoşani. 

Societatea care administrează depozitul a contestat însă procesul verbal şi ar fi dat de înţeles că lucrurile nu sunt chiar atât de grave.

Reporterii Adevărul au trimis o solicitare privind un punct de vedere de la această societate, dar până în prezent nu a sosit niciun răspuns. În 10 iunie va fi reluat controlul celor de la Garda de Mediu împreună cu Protecţia Mediului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
752

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
155

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
96

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...