Proiecte de 6 milioane de lei pentru piste de biciclete în Săveni, Sulița și Tudora

Orașul Săveni și comunele Sulița și Tudora solicită finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru amenajarea unor piste de biciclete în valoare de peste 6 milioane de lei. Proiectele se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ).

În Săveni se va înființa o rețea de 7,14 kilometri de piste, în comuna Sulița se va realiza un traseu de 1,7 kilometri lungime, care va asigura legatara dintre Piața agroalimentară, Biserica „Mihail și Gavril” din Dracșani, Grădinița nr. 2, Centrul educațional social și Muzeul Pescarului din Dracșani.

„În contextul infrastructurii existente, mersul pe bicicletă este dificil de utilizat ca mod de deplasare zilnic, fiind perceput doar ca o activitate de agrement. Lipsa unor spații care să confirme importanța modului de deplasare cu bicicleta, transformă mersul pe bicicletă într-o modalitate de transport pentru persoanele cu posibilități financiare reduse. Conform PMUD al județului Botoșani, tendința tineretului este de a schimba aceasta prejudecată și nu de puține ori se pot observa persoane tinere care utilizează bicicleta și vehicule electrice ușoare ca pe un mijloc de transport în trend, ceea ce conduce la schimbarea mentalității asupra mersului cu bicicleta”, se arată în raportul de specialitate al proiectului comunei Sulița.

În comuna Tudora se vor realiza două tronsoane în lungime totală de 3,4 kilometri. Traseele vor avea o lățime de 2 metri, iar costul estimat al lucrărilor este de 100.000 de euro per kilometru, fără TVA.

Ciclismul este o modalitate de transport nepoluant care trebuie să beneficieze de o mai mare atenție, în contextul măsurilor pe termen mediu și lung privind protecția climei, reducerea zgomotului și gestionarea calității aerului. Ciclismul este un subsistem al traficului nemotorizat și al doilea ca importanță pentru „mobilitatea locală”. Ciclismul reprezintă o modalitate esențială de a reduce ambuteiajele în trafic, prin înlocuirea călătoriilor urbane motorizate pe distanțe scurte. O creștere semnificativă a ponderii ciclismului în cota modală poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului de autovehicule și poate permite economisirea de fonduri care altfel ar fi alocate pentru construcția de noi drumuri sau de extindere a celor existente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului comunei Tudora.

Pentru a putea obține finanțare, proiectele trebuie depuse până pe 16 iunie a.c., pe Componenta 10 - Fondul Local.

 

Spune-ne opinia ta