Petru Alexuc, şeful Pazei şi Protecţiei Instituţionale din cadrul IJJ Botoşani a menţionat că potrivit legislaţiei toate instituţiile publice sunt obligate să aibă sisteme de control acces, iar în Botoşani majoritatea s-au conformat.
Acesta a menţionat că în anul 2011 efectivele de jandarmi au fost reduse cu 30% şi înlocuirea oamenilor s-a făcut cu sisteme tehnice.
Până în acest moment nu a fost raportat niciun incident de securitate, însă a fost păstrată şi resursa umană, chiar dacă în efectiv mai redus.
IJJ vrea să creeze un dispecerat la nivelul unităţii care să preia imaginile şi alte semnalele ale dispozitivelor tehnice pentru o monitorizare mai eficientă şi non-stop.
"Efectivele folosite de jandarmi au scăzut mult, mai ales după restructurările din 2011, cu aproximativ 30%. Înlocuirea oamenilor s-a făcut prin sisteme tehnice. Dacă într-un obiectiv aveam 4 căi de acces, au fost blocate două, s-a implementat un sistem de detecţie a efracţiei şi a rămas un singur om. A fost o redimensionare a dispozitivului combinând factorul uman cu cel tehnic. Nu am avut niciun incident de securitate. În afară de sistem avem şi resursa umană care execută misiunea acolo, nu lăsam doar în baza sistemului. Momentan sunt monitorizate de către elementul de la obiectiv. Noi acum preluăm imaginile sau semnalele transmise în dispecerat propriu, ținând cont că jandarmul nu execută misiunea numai în interiorul clădirii, are zonă de responsabilitate şi strada sau zona publică din imediata apropiere. Ieşind în zona publică nu mai poate supraveghea. În momentul în care a ieşit dispeceratul de bază preia monitorizarea", a declarat Petru Alexuc.
Investiţia în crearea dispeceratului a început treptat şi conducerea IJJ speră să fie funcţional în cel mai scurt timp.