Întrunire eșuată la Prefectură: dezamăgire, contre, nervi și... pliante!

Întrunire eșuată la Prefectură: dezamăgire, contre, nervi și... pliante!

Joi, începând cu ora 14:00, Palatul Administrativ din Botoșani a găzduit o întrunire pentru informarea primarilor din județ, cu privire la o serie de probleme pe care le întâmpină diaspora și riscurile la care se supun cei care vor să emigreze. Nici zece edili nu au fost prezenți la cortegiu, în ciuda faptului că printre invitați s-au numărat inclusiv subsecretarul de stat de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Victor Ionescu, reprezentanți din partea Autorității Electorale Permanente, ai AJOFM și ai altor instituții descentralizate.

Colac peste pupăză, discuțiile au fost mai mult forțate, unul dintre directorii prezenți declinând orice intenție de a lua cuvântul, deși a fost rugat insistent să o facă. În tribună se aflau șapte primari, iar alți doi edili au ocupat locuri la masa rotundă. 


 

Prezența scăzută a fost criticată încă din debutul întrunirii.

Sunt un pic dezamăgit de interesul slab și tratarea acestei întâlniri cu un dezinteres total de către unele administrații locale. Este un subiect și o situație cu care ne confruntăm toți cei care ne deplasăm, indiferent de natura acestei deplasări în străinătate, și informațiile care ar trebui să ne păzească, să zic așa, în deplasarea noastră ar trebui preluate de UAT-uri. Cred că nu există UAT în Botoșani care să nu aibă în proporție de cel puțin 20%, din toate statisticile care le avem, persoane, părinți, copii plecați în străinătate. Dar așa înțelegem noi lucrurile. Ar trebui să avem mai mult respect și mai multă aplecare pentru toate activitățile care sunt în avantajul compatrioților noștri, dar lucrurile astea sper ca pe viitor să fie tratate un pic mai serios. După câte văd, au fost împărțite niște pliante cu informații foarte importate, care sper să fie diseminate”, a subliniat Dorin Birta, președinte interimar al Consiliului Județean Botoșani.

În același ton a vorbit și reprezentanta Guvernului în teritoriu, care a moderat întrunirea ce se voia a fi o dezbatere.

Vreau să îmi arăt și eu dezamăgirea pentru prezența de astăzi, ținând cont că județul Botoșani este o pepinieră de forță de muncă pentru țările din Europa și e total nejustificat dezinteresul acesta față de acest gen de activități, pentru că se întâmplă lucruri benefice, de care compatrioții noștri nu știu. Nu știu și este păcat, pentru că sunt reprezentanți de instituții, cum este AJOFM, cum este ITM, cum sunt imigranții, care pot furniza informații de interes și, cu toate astea, nu se întâmplă lucrurile așa cum ne dorim”, a adăugat Daniela Lozneanu, subprefectul județului Botoșani.

Lozneanu a insistat, în mai multe rânduri, ca primarii să ceară lămuriri cu privire la aspectele care trebuie luate în calcul de către cei care intenționează să se angajeze în străinătate. Pentru câteva minute, sala s-a cufundat în liniște. Ba chiar a rugat cu îndârjire un șef de instituție să transmită un punct de vedere. Cel somat nu a avut nici cea mai mică reacție.

De ce această tăcere? Sau poate și tăcerea e un punct de vedere”, a spus subprefecta, tranșant. 

După câteva expuneri ale unor reprezentanți, dezbaterea își pierduse, din nou, redusa consistență.

Subprefecta a încercat să dinamizeze oamenii aflați, parcă, într-o profundă stare de somnolență. Exceptându-l pe directorul AJOFM, care a explicat pe ton nervos importanța și obligația de a expune datele legate de locurile de muncă disponibile prin EURES, după ce un reporter l-a întrebat de ce Agenția pare să promoveze plecarea la muncă în străinătate.

O singură reprezentantă a unui UAT a luat cuvântul, mai mult pentru a cere pliante.

Și în zona pe care o reprezint există oameni plecați în afară, iar informațiile acestea cred că le-ar fi de un real folos. Chiar voi multiplica acest pliant și voi distribui mai departe informațiile”, a intervenit o doamnă primar.

Vedetele monologului au fost pliantele și când a vorbit șeful de la Pașapoarte. Acesta a subliniat, printre altele, că ar fi nevoie de o cantitate mare de pliante în cadrul Serviciului, pentru că oamenii din județ care emigrează, trec pragul instituției.

Am întrebat care este impactul pe care îl mai au pliantele în diminuarea riscurilor la care se supun cei care părăsesc România, în vederea angajării în afara granițelor. Aceasta, în condițiile în care campaniile de informare se înmulțesc, dar numărul emigranților crește în ciuda acestui fapt, iar statul intervine mai mult cu pliante, decât cu măsuri concrete. Răspunsurile au fost date pe ton răspicat și nu la obiect.

„Iată. Ținând cont de contextul de aici și ținând cont de cum a fost tratată întâlnirea de aici, statul, prin acești reprezentanți aflați aici, chiar încearcă să transmită informații. Din păcate, cei care ar trebui să primească aceste informații, verbal și față în față, se arată total dezinteresați. Și atunci încerci să găsești alte pârghii ca informația să ajungă la ei: un filmuleț, un pliant. Știți punctul meu de vedere vizavi de pliante, că l-ați preluat în presă și, într-adevăr, asta este realitatea, sunt destul de reticenți, de la copii, elevi la adulți în a mai citi pliante. Și într-adevăr e o cheltuială. Eu mă opresc și îl rog pe domnul subsecretar de stat să dea un punct devedere vizavi de problema expusă de tine și mulțumesc pentru că ai întrebat”, a răspuns Daniela Lozneanu, suprefect al județului, pasând întrebarea.

Victor Ionescu a preluat: „Așa cum am spus la îceput, avem și materiale online, pe lângă cele printate, și vă invităm să le vedeți pe site și pe conturile de socializare, la ambasade, la consulate. Încercăm să găsim cea mai bună variantă de a ajunge la om. Discutăm cu ei și la Zilele Diasporei desfășurate luna aceasta. Noi mergem unde suntem invitați. Canale sunt diverse. Această campanie este una pe care o facem voluntar, pentru că tot ce vedeți, inclusiv materialele, nu se fac prin vreun proiect sau alți bani în plus. Inclusiv transporturile noastre le acoperim din banii noștri...”

Tot costuri ale unor bugete de stat...”, intervine celălalt reporter prezent.

Da, tot costuri ale bugetului de stat, dar nu alte cheltuieli sau alte costuri. Vrem să fim în fiecare localitate, dacă se poate, cu materiale”, spune reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni.

După contre, nervi vizibili și numeroase momente de tăcere, ședința a fost încheiată.

Congresul a făcut parte din cea de a doua etapă a campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”, cu scopul de a realiza o informare corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene. La nivel judeţean, acţiunea este organizată cu sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Botoşani şi Consiliul Judeţean (CJ).

Având în vedere desfășurarea ședinței, măsura în care scopul este atins, se înțelege de la sine.

 

Spune-ne opinia ta