Intersecţia de la Orăşeni- Deal, subiect preferat de dezbateri în Consiliul Judeţean. Alte iniţiative de semnalizare!

Cea mai bună soluţie pentru ca circulaţia prin intersecţia de la Orăşeni Deal să nu mai ducă la producerea de alte şi alte accidente ar fi montarea a încă unui rând de cocoaşe, care să-i determine pe şoferi să reducă viteza.

Intersecţia de la Orăşeni- Deal, subiect preferat de dezbateri în Consiliul Judeţean. Alte iniţiative de semnalizare!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Aceasta a fost concluzia preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, însă cel mai probabil era o glumă, în urma unei întregi dezbateri care a avut loc joi, în şedinţa ordinară a forului judeţean.

Discuţia a pornit de la interpelarea consilierului judeţean liberal Radu Anton, care a reamintit că de la ultima şedinţă, cea de luna trecută, în care a pus problema pericolului reprezentat de intersecţia respectivă, s-a mai întâmplat un accident.

"Solicitam exact acum o lună analiza poziţiei indicatorului de intrare în localitate. Acum cică s-a mutat, însă imediat după accident, în data de 21 august, am citit o declaraţie în presă, în care o persoană cu autoritate din CJ declara că nu a ştiut nimic de modificarea PUG-ului, de modificarea localităţii şi de situaţia acelor indicatoare. Este nevoie în continuare acolo de făcut ceva pentru asigurarea vizibilităţii conducătorilor auto la intrarea în intersecţie, pentru că un drum nu este exact perpendicular pe celălalt, acolo se şi întâmplă marile necazuri pentru că şanţul este foarte înalt. Eu nu cred că ar fi o investiţie prea mare un buldoexacavator şi de reglat acea vizibilitate. S-au mutat indicatoarele cu restricţiile de viteză, nu am înţeles acele restricţii, poate sunt anumite explicaţii sau aşa au fost tablele în magazie... se introduce restricţie de 30 de kilometri la oră, iar când se termină restricţia, se termină pentru 40 de kilometri. Bănuiesc că într-o zi s-a introdus restricţia de 40, apoi s-a venit cu restricţia de 30... nu mai înţelege nimeni ce-i acolo. Nemaivorbind că la un moment dat se introduce restricţia de viteză, se merge o distanţă foarte mare pe acea restricţie şi unde se scoate restricţia? Exact înaintea unei alte intersecţii, din centrul localităţii, lângă magazinul din Orăşeni Deal. Rugămintea: eu cred că mai sunt specialişti în Botoşani care să analizeze şi cele afirmate acum de mine le fac tot după consultarea cu specialişti în sistematizare şi circulaţia pe drumurile publice", a susţinut Radu Anton.

Replica a venit din partea vicepreşedintelui CJ, social- democratul Dorin Birta, care a afirmat că declaraţia sa referitoare la PUG nu a fost reţinută corect.

"Dacă o să citiţi declaraţia cu mai multă atenţie, nu spune nimeni acolo că nu există un PUG. Eu am spus că este regretabil din 2013, când a fost ultimul PUG aprobat, nimeni nu a sesizat că acel indicator nu este poziţionat corect. A fost o chestie normală să spun acest lucru, nu că nu ştie nimeni de PUG. Atât timp cât la mine nu a ajuns vreo documentaţie pentru verificare PUG la Curteşti, am considerat că aşa e acolo, nu mă duc eu să măsor toate drumurile judeţene, să văd unde se intră în localitate şi pe unde se iese din localitate. Nu are nimeni de unde să ştie. Şi ar fi trebuit ca Primăria Curteşti să înainteze încă din 2013 documente prin care să spună... drumurile judeţene din interiorul localităţilor sunt administrate de administraţiile locale, nu de Drumuri Judeţene. Deci aceste observaţii trebuiau făcute către autorităţile locale la momentul potrivit. Venim după patru ani să spunem că nu sunt poziţionate corect indicatoarele alea, cred că nu cade în vina autorităţilor... Şi s-au luat măsuri imediat după ce s-a constatat acest lucru", a declarat Dorin Birta.

"Să mai puneţi un rând de cocoaşe pe lângă cocoaşele care s-au montat acum, să reducă conducătorii auto viteza", a cerut Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, directorului de la Drumuri Judeţene, însă sub formă de glumă.
De altfel, declaraţia sa a stârnit zâmbete printre cei prezenţi la şedinţă. "Putem pune cocoaşe pe tot drumul, nu doar în intersecţie", s-a auzit din sală.

Recent, într-o conferinţă de presă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, reprezentanţii Serviciului Rutier susţineau că din punctul lor de vedere intersecţia de la Orăşeni Deal este bine semnalizată, semn că accidentele care se înregistrează în zonă sunt cauzate nu de factorul drum, ci de factorul "şofer".

 

Spune-ne opinia ta