Functionarii publici raman fara sporul de 50% de risc si suprasolicitare neuropsihica, potrivit unei decizii luate marti de Camera Deputatilor.
Deputatii au adoptat modificarea la Statutul functionarilor publici cu 212 voturi "pentru", 38 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, in urma reexaminarii 188/1999, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale din 9 noiembrie 2016.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, asa ca acum legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos, in conditiile in care acest spor de 50% este "o masura cu caracter discriminatoriu fata de personalul celorlalte autoritati si institutii publice, care va crea premisele unor solicitari similare" si acordarea lui nu este justificata.
Comisiile de Munca reunite au propus eliminarea acestei prevederi, pe motiv ca "legea 188/1999 stabileste Statutul profesional al functionarilor publici, cu aplicabilitate generala si exista o lege cadru prin care este stabilita salarizarea personalului platit din fonduri publice, inclusiv acordarea unor sporuri la salariile de baza".
"Acordarea unei astfel de masuri ar crea discriminari fata de alte categorii profesionale platite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica un astfel de spor", au mai argumentat comisiile de specialitate.
La sfarsitul lunii februarie, plenul Senatului votase acordarea sporului de risc si solicitare neuropsihica de 50% din salariul de baza pentru functionarii publici. Ziare.com