Izolați de mai bine de 20 de ani, din cauza drumurilor. Au protestat, s-au răsculat, au răbufnit, răbdarea lor fiind acum mai firavă decât un praf de nisip. "Drum județean în 2019, pe o distanță de zeci de km este plin de cratere și nimeni nu face nimic, măcar să pună o lopată de nisip", spun cetățenii nemulțumiți, pentru că viața lor a devenit un adevărat calvar. Și, de o vreme, chiar un act de curaj, dacă privim imaginile de mai jos.
Este vorba despre DJ 282 Răuseni-Hlipiceni-Todireni-Lunca-Sulița-Talpa-Botoșani, despre care de ani buni autoritățile vorbesc în termeni pretențioși (prioritate județeană, drum strategic), însă bunele intenții nu făcut decât să adune în continuare și mai multe nemulțumiri.
Promisiunile au fost multe, anii au trecut. În urmă cu patru-cinci ani, responsabili din Consiliul Județean făceau aceleași promisiuni: drumul este prioritar, strategie județeană cu legătură în rețeaua de transport european, studii de teren, de fezabilitate, cereri de finanțare.
În anul 2018, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, le spunea oamenilor care protestau că drumul este prins într-un program european. La sfârșitul lunii ianuarie 2019, același Consiliu Județean informa că Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a deschis procedura de licitație "Achiziție execuție lucrări pentru proiectul Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: Botoșani-Iași, COD SMIS 112979", cu numărul CN1008604. Valoarea estimată a contractului este de 254.036.553,75 lei fără TVA, în această sumă nefiind inclusă valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute.
Obiectivul de investiții prevede modernizarea a 106,265 km de drumuri județene din judeţele Botoşani şi Iaşi, reabilitarea a 9 poduri existente, construirea a 3 poduri noi, amenajarea a 5 treceri la nivel cu calea ferată etc. Conform Contractului de finanțare nr. 760 din 24.11.2017, obiectivul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN –T, inclusiv a nodurilor multinodale.
Potrivit anunțului din 31 ianuarie 2019, termenul limită pentru primirea ofertelor era 11 martie 2019, ora 15.
Investiția de 254 de milioane de lei privește, așadar, modernizarea drumului județean care străbate 14 localități din județul Botoșani, și anume Albești, Blândești, Călărași, Dângeni, Dobârceni, Gorbănești, Hănești, Hlipiceni, Lunca, Mihălășeni, Răuseni, Sulița, Todireni și Trușești.
Rămâne de văzut dacă acest calvar al botoșănenilor se va sfârși cu adevărat. Rămâne de văzut dacă licitațiile nu vor aduce cu ele - ca de atâtea ori în anii din urmă - alte și alte amânări, alte și alte contestații. Oamenii nu vor decât condiții civilizate de viață, demne de o țară europeană, condiții pe care statul român este obligat să le asigure fiecărui cetățean în parte.