Consiliul Local (CL) a respins, în ședința ordinară de luni, demararea procedurilor de preluare a fostului cinematograf „Luceafărul” în proprietatea municipiului Botoșani. Clădirea situată în Centrul Istoric se află într-o stare avansată de degradare, putând fi cumpărată de autoritățile locale la un preț derizoriu.
Proprietarul imobilului este Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) „RomâniaFilm”, societate aflată în subordinea Ministerului Culturii. Conform raportului de aprobare anexat actului normativ, RADEF datorează municipalității peste 85.000 de lei, creanță care se va revărsa în bugetul local, iar valoarea contabilă a clădirii este de 117.814 lei.
În preambulul votului, primarul Cosmin Andrei a menționat că prețul de achiziție va fi stabilit ulterior demarării procedurilor de preluare, în baza unei expertize. El a subliniat că restaurarea clădirii este un pas important spre revitalizarea Centrului Istoric.
„Nu avem obligația legală să preluăm această clădire, dar este o oportunitate în zona Centrului Vechi, pe care vrem să îl reabilităm. Costurile sunt bune pentru municipiul Botoșani, cu siguranță puteam face o investiție acolo. Este drept că e o clădire construită în urmă cu mult timp, dar putem spune ceva legat de costuri după ce avem o expertiză și un deviz general. Dar așa cum am procedat foarte bine cu Cinematograful „Unirea”, pe care l-am adus pe picioare cu bani puțini și avem și idei pentru dezvoltarea acestui obiectiv, la fel putem face și cu Cinema „Luceafărul”, care se află într-o zonă foarte importantă pentru noi și putem decide ce se întâmplă în Centrul Istoric doar determinând prin faptul că suntem proprietari”, a afirmat Andrei.
Primarul le-a cerut consilierilor să susțină proiectul de hotărâre din motive care țin de valorificarea patrimoniului cultural cu implicații financiare reduse.
„Dacă nu suntem proprietari, putem să ne trezim ca în situația casei unde a trăit Mihai Eminescu, pentru care am avut oportunitatea de a achiziționa acel imobil, chiar dacă nu era casa originală în care s-a născut Mihai Eminescu, tocmai pentru a o pune în valoare. Este o oportunitate și solicit un vot pentru proceduri inițiale, urmând să revenim cu toate datele. Sumele pe care trebuie să le plătim le putem compensa fiind și o serie de datorii din partea RADEF către bugetul local și atunci această sumă s-ar putea să fie mai mică”, a afirmat Cosmin Andrei.
Proiectul de hotărâre a întrunit 14 voturi favorabile, număr insuficient pentru adoptarea unui act normativ care vizează împroprietărirea municipiului Botoșani. Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie susținut de două treimi din plen, iar liberalii s-au abținut în bloc la ședința CL.