Cu pumnul în masă. Prefectul Nechifor cere autorităţilor locale să nu lase elevii fără burse

Cu pumnul în masă. Prefectul Nechifor cere autorităţilor locale să nu lase elevii fără burse

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a cerut astăzi primarilor din municipiile, orașele și comunele județului să nu lase elevii fără burse.

Într-un comunicat de presă, Cancelaria Prefectului a precizat că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reuşit dublarea sumei necesare burselor din învăţământul preuniversitar. Suma este în valoare totală de 536 de milioane de lei. Instituția a mai adăugat și faptul că începând cu acest an, elevii din întreaga ţară beneficiază de burse plătite din bugetul de stat, o hotărâre de Guvern stabilind cuantumul minim al unei burse, indiferent de tipul acesteia, la valoarea de 100 de lei.

În acest context, prefectul Dan Nechifor a cerut primarilor şi consilierilor locali din Botoşani să respecte prevederile hotărârii 1064 din 2020 şi să adopte hotărârile locale prin care să asigure cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toţi elevii beneficiari, în plus să crească valoarea drepturilor prin alocări de la bugetul local.

„Peste acest cuantum domniile lor pot adăuga. Cum pandemia a suspendat majoritatea olimpiadelor, oricum vor fi mai puţine burse de performanţă sau merit, ceea ce nu bucură pe nimeni. Dar dacă tot avem o astfel de situaţie, domnii primari pot creşte valoarea burselor pentru elevii cu diverse afecţiuni, sau bursele sociale. În orice caz, pragul lunar de 100 de lei, de bursă, trebuie respectat”, a explicat Dan Nechifor în comunicatul de presă.

Atenţionările reprezentantului în teritoriu vin pe fondul unor situaţii apărute în ţară ce au dus la reducerea consistentă a burselor de către primării şi consilii locale, bursele elevilor, sumele ajungând să fie derizorii, în valoare de 10 lei sau chiar mai mici. 

 

Spune-ne opinia ta