Autoritățile locale din Ibănești, județul Botoșani, investesc într-un monument uriaș în formă de cruce. Prețul acestei construcții metalice depășește veniturile proprii anuale ale comunei și va depăși înălțimea unui bloc-turn.
Comuna Ibănești, aflată la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoșani, chiar la granița cu Ucraina, este o comunitate săracă, cu foarte mulți tineri plecați la muncă în străinătate tocmai pentru că în zonă nu-și puteau câștiga existența. Cei rămași acasă se ocupă, în general, cu agricultura și creșterea animalelor.
În această comună săracă, autoritățile locale au decis să investească într-un monument uriaș, sub formă de cruce, care va fi amplasat pe cel mai înalt deal din județ, scrie Adevărul.
Investiția se face cu bani de la buget și are un preț exorbitant, peste două milioane de lei, mai ales pentru o comună. În mod surprinzător, autoritățile locale spun că investiția este necesară și foarte așteptată de către localnici, fiind un simbol al credinței și al mulțumirii față de Dumnezeu.
Mai înaltă ca un bloc-turn, mai scumpă ca veniturile comunei
Conform proiectului și caietului de sarcini, crucea de la Ibănești ar urma să aibă peste 42 de metri înălțime. Monumentul urmează să fie construit din confecții metalice cu elemente zăbrelite, iar în jurul crucii vor fi amenajate alei și bănci.
Monumentul urmează să fie amplasat pe Dealul Măgura, cel mai înalt punct din județul Botoșani, cu o altitudine de 385 de metri.
Primăria Ibănești a demarat deja procedura de achiziție publică, urmând ca lucrarea să fie scoasă la licitație. Prețul estimat al construcției crucii depășește două milioane de lei. Costurile vor fi plătite din bugetul local. Culmea, prețul monumentului depășește deja veniturile proprii ale Ibăneștiului. Mai exact, veniturile proiectate ale Primăriei Ibănești din taxe și impozite, la nivelul anului 2023, sunt de numai 1,7 milioane de lei.
„Deocamdată, este un preț estimativ. El va fi ajustat în funcție și de ofertele prezente la licitație”, spune Romică Magopeț, primarul din Ibănești.
Crucea ar urma să fie adusă pe bucăți, dealul fiind destul de greu accesibil și asamblată la fața locului.
„Oamenii își aduc aminte de credință”
Deși construcția pare extravagantă pentru o comună în care mulți localnici se luptă cu sărăcia, iar tinerii sunt nevoiți să muncească departe de familie pentru a-și găsi un rost, autoritățile locale mărturisesc că investiția este binevenită și așteptată de către săteni. Practic, ar trebui să le aducă aminte de credință și de faptul că trebuie să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru existența lor.
„Este un simbol de credință, al iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Va fi un obiectiv prin care oamenii își aduc aminte de credință, de Dumnezeu”, spune edilul din Ibănești.
În plus, locul unde va fi amplasată crucea uriașă are și o valoare simbolică pentru comună, Ibănești fiind un loc cu o istorie bogată. Pe Dealul Măgura a fost descoperită o cetate dacică, iar mai apoi, a existat, în Evul Mediu, și o mănăstire de călugări, distrusă în secolul al XVII lea, în urma unui raid al tătarilor, călugării fiind uciși. Se spune chiar că în zonă ar fi și o comoară blestemată, adică odoarele ascunse de călugări înaintea atacului tătarilor. „Acolo pe deal a fost și mănăstirea, este un loc foarte potrivit pentru amplasarea acestui monument”, adaugă edilul.
Autoritățile locale spun că au realizat foarte multe investiții în ultimii ani reabilitând grădinițe, școli, drumuri și că monumentul este o încununare a tuturor acestor investiții.