Criza depozitului regional de deșeuri se acutizează. CJ a dat de fundul sacului (video)

Situația depozitului de deșeuri din Stăuceni a fost dezbătută, marți, într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Este necesară o intervenție de îndată pentru consolidarea versantului artificial al amplasamentului, a cărui stare antrenează contaminarea apelor din apropiere, însă lucrările depind de eliminarea levigatului acumulat, procedură pentru care Consiliul Județean nu are bani.

„Se constată declanșarea inevitabilă și manifestarea situației de urgență și se impune punerea în aplicare a măsurilor de prevenire și de protecție specifice tipurilor de risc. Consiliul Județean Botoșani, în calitate de proprietar, cât și SC Diasil Service SRL, în calitate de operator, în conformitate cu prevederile contractuale, vor pune în aplicare măsurile ce se impun pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative în vederea administrării corespunzătoare a obiectivului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni. Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani vor asigura monitorizarea modului de implementare a măsurilor prevăzute, conform prevederilor de legislația în vigoare”, se arată în actul normativ dezbătut de CJSU.

Adoptarea planului de măsuri a fost însă amânată pentru o dată ulterioară depunerii de amendamente. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ), proprietar al centrului, spun că preluarea levigatului de o firmă specializată presupune cheltuieli fără acoperire, astfel că propunerea pe care o vor prezenta comitetului este tratarea produsului la fața locului.

„Vom analiza proiectul de hotărâre și hotărârea Grupului de suport tehnic și, cu siguranță, vom depune amendamente legate de formularea acestor acte”, a spus Marcel Bejenariu, secretarul județului.

„Legat de acest subiect, am rugămintea, cum am mai spus, să facem front comun, instituțiile din județul Botoșani, și să rezolvăm acea situație de la Stăuceni. Cel mai important este rezolvarea problemei levigatului și dacă ni se forțează mâna și ni se dirijează anumite destinații ca să transportăm levigatul, nu mi se pare corect. Altă soluție există și prin eliminarea levigatului din depozit prin suplimentarea cu echipamente suplimentare pentru a face față situației de acolo. În 24 de ore, o să venim cu propunerile noastre”, a afirmat Dorin Birta, vicepreședinte al CJ Botoșani.

„Noi suntem dispuși să facem acolo tot ce este necesar, am alocat și sumele necesare, dar vă rog încă o dată să facem front comun, nu să punem piedici. Conform legii, cred că APM este cel care ar trebui să ne dea un plan de conformare pe o perioadă de șase luni și să rezolvăm problema de acolo. Nu am creat-o nici eu, nici dumneavoastră, nici Garda de Mediu, nimeni. Vine de unde vine, nu suntem aici să căutăm vinovați, ci să o rezolvăm, este o situație de urgență. Nu cred că are rost să discutăm cine a creat-o. Vor răspunde, nu vor rămâne lucrurile așa. Fiecare cine a greșit, va răspunde”, a adăugat oficialul.

Costul intervenției este aproape dublu față de suma alocată

Specialiștii atrag atenția că modificarea stării fizice a digului antrenează contaminarea apelor din apropiere, dar și deplasarea întregului amplasament. CJ a alocat, în regim de urgență, peste 2,5 milioane de euro pentru consolidarea versantului instabil, dar investiția nu se poate derula până nu este extrasă întreaga cantitate de levigat, estimată la 10.000 de metri cubi. Cum temperaturile scad, există posibilitatea ca produsul chimic să înghețe, ceea ce îngreunează intervențiile ulterioare. Un factor de risc sunt și precipitațiile abundente.

„Acum pe amplasament nu mai funcționează nicio instalație de tratare a levigatului. Astăzi am avut precipitații, bănuiesc că vom mai avea, deci situația impune o atitudine din partea operatorului și a proprietarului de depozit”, a spus Cristina Kashyap, managerul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

Vicepreședintele CJ Dorin Birta a atras atenția că preluarea și tratarea levigatului de o firmă specializată antrenează costuri uriașe, estimate la 700 de lei per metru cub de produs, iar bugetul județean nu poate asigura și această sumă. El a relevat că, pentru acoperirea cheltuielilor de consolidare a versantului, au fost reduse investițiile privind sistemul de management al deșeurilor în mai multe unități administrativ-teritoriale.

„Decât să dăm 2 milioane de euro pe transportul levigatului în alte zone din Moldova, cred că e mai eficient să aducem noi echipamentele necesare și să tratăm pe loc și să ne coste doar 500 sau 600 de mii de euro. La jumătate, dar nu 2 milioane de euro. Această sumă trebuie suportată de Consiliul Județean și cheltuirea banului public numai de dragul de face nu e o soluție. 700 de lei de tratat metrul cub de levigat mi se pare o sumă mult prea mare. Noi în momentul de față nu avem disponibilă această sumă pentru a suporta aceste cheltuieli. Vă dați seama, ar fi minunat pentru o firmă să primească tot levigatul de la Stăuceni și să se îmbogățească peste noapte, până de Crăciun. (...) Noi nu avem posibilitatea să alocăm acești bani. Abia am reușit să tăiem din investițiile de pe acest proiect din UAT-urile din județul Botoșani, ca să putem să facem lucrările de la Stăuceni”, a explicat Birta.

În replică, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Eugen Mateciuc, a spus că soluția aleasă de CJ, fără a fi parcurse etapele de avizare, n-a dat randament. „Întorcând 70% din levigat în depozit, cu cantitatea generată zilnic, nu este o rezolvare. Noi trebuie să extragem partea lichidă de acolo, asta este”, a spus Mateciuc.

Operatorul depozitului, SC Diasil SRL, a transmis autorităților de mediu din Botoșani un plan de măsuri de combatere a crizei, pe care și le asumă. Acestea vor fi analizate într-o următoare ședință a CJSU, în prezența reprezentantului legal care a semnat adresa.

„Din ce spun specialiștii, problema ține de gestionarea necorespunzătoare. Depozitarea trebuia să înceapă în partea de jos, nu în partea de sus. Inexistența aerisirilor a fost și cauza incendiilor din 2019, ulterior au fost montate niște guri de aerisire. Dar cauza principală este exploatarea necorespunzătoare a depozitului. Norocul nostru este că ultima jumătate a anului a fost secetos”, declara prefectul județului, Dan Nechifor, într-o conferință susținută pe 16 noiembrie.

Depozitul de deșeuri din Stăuceni este prima rampă ecologică din județ, construită din fonduri europene, costând peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012 și s-au finalizat în 2014. Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta