Credit de 4 milioane de euro pentru restaurarea Teatrului „Eminescu”

Credit de 4 milioane de euro pentru restaurarea Teatrului „Eminescu”

Este nevoie de contractarea unui credit bancar în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Teatrului „Mihai Eminescu”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, luând în calcul necesarul și toate indexările aduse devizelor până în prezent, contribuția din bugetul local depășește suma alocată din fonduri europene pentru implementarea proiectului.

„Așa cum am asigurat, în luna decembrie vom avea un câștigător al licitației pentru continuarea lucrărilor, aflându-ne în etapa de evaluare a celor trei oferte depuse de constructori. Prețurile au explodat, iar suma pentru reabilitare nu este acoperitoare în întregime. Ajungem la o contribuție a Primăriei mai mare decât finanțarea europeană. Vom avea nevoie de un împrumut de 20 de milioane de lei pentru finalizarea Teatrului”, a spus Andrei.

Lucrările de restaurare a clădirii au fost demarate în 2014, prin Programul Operațional Regional, fiind alocat un buget de 23,9 milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro, din care contribuția proprie a municipiului Botoșani a fost de 1,5 milioane de lei. Un an mai târziu, finanțarea a fost pierdută, însă Primăria a fost scutită de plata celor 4 milioane de lei cheltuiți până la momentul respectiv, în urma unor negocieri cu Ministerul Dezvoltării. În 2018, a fost accesată o nouă finanțare europeană, de 5 milioane de euro, pentru ca lucrările să fie finalizate.

La jumătatea lunii august, primarul a anunțat că trei asocieri de firme, cu 21 de subcontractanți, sunt interesate de continuarea reabilitării. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup din Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung din Cluj Napoca și Sud Est Construct – Romconstruct Holding Grup – IGV Construct & Consulting București – Low Consulting M&A Botoșani – Meșteri Pricepuți Jilava. Termenul de execuție este de 24 de luni.

 

Spune-ne opinia ta