Cozi uriașe la Taxe și Impozite. Un consilier local se revoltă: „E vorba fie de incompetență crasă, fie de nesimțire ordinară”

Cozi uriașe la Taxe și Impozite. Un consilier local se revoltă: „E vorba fie de incompetență crasă, fie de nesimțire ordinară”

Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) este asaltată de contribuabili veniți să își achite dările, în condițiile în care termenele limită de plată a obligațiilor la bugetul local sunt stabilite în luna martie. Un consilier local și-a manifestat nemulțumirea față de obiceiul formării cozilor, în vreme ce Primăria reiterează avantajele utilizării instrumentelor de plată online.

Aglomerația a fost generată în special de cei care vor să beneficieze de reducerea de 10% la plata impozitelor pe terenuri, clădiri și autovehicule. Marți este ultima zi în care poate fi achitată contravaloarea concesionării locurilor de parcare.

„La începutul anului am cerut lămuriri legate de măsurile luate pentru a preveni cozile de la taxe și impozite. Am propus prelungirea programului și compensarea orelor suplimentare prin zile libere acordate în lunile aprilie-iunie. Legea permite acest lucru și nu aveam nici un cost suplimentar. Au ignorat propunerea noastră și au anunțat cu surle și trâmbițe că totul e pregătit.

În general, evit acuzațiile de orice fel și prefer propunerile concrete. Când însă venim cu propuneri, punem întrebări, atenționăm pe toată lumea că o să avem iar cozi și toți dau dovadă de nepăsare, îmi cam sare muștarul. Tura asta nu am nici un dubiu. E vorba fie de incompetență crasă, fie de nesimțire ordinară. Cel mai probabil de amândouă.

Să mărești taxele și după să te doară la bască când vine vorba de a asigura și condiții celor care îți și dau banii pe care i-ai cerut, e incalificabil. Oameni buni, soluții sunt. Trebuie însă ca cineva să fie și interesat să le pună în practică. Adevărul e însă că li se cam rupe. Pe românește”, a scris pe Facebook consilierul USR Raluca Ștefania Curelariu.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei amintesc despre platforma Avansis Online, care poate fi utilizată de pe orice computer cu sistem de operare Windows sau Mac, prin intermediul căreia utilizatorul poate depune diferite documente, precum declarații fiscale, cereri, petiții, reclamații.

„Titularul unui cont poate reprezenta atât propria persoană cât și una sau mai multe persoane fizice sau juridice. Informăm că, pentru consultarea și plata obligațiilor fiscale, cetățenii au la dispoziție și aplicatia Avansis Mobile, care poate fi utilizate de pe orice telefon cu sistem de operare Android sau IOS, și care poate fi descarcată din AppStore și GooglePlay, sau utilizând codul.

De asemenea, Primăria Municipiului Botoșani – Direcția de Impozite și Taxe Locale oferă posibilitatea accesului, în calitate de persoană fizică sau juridică, și înregistrarea ca utilizator pentru plata impozitelor și taxelor locale prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online al impozitelor şi taxelor (SNEP)”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Deschiderea ghișeelor pentru plata taxelor și impozitelor locale s-a făcut în acest an cu întârziere, din cauza faptului că DITL a fost nevoit să modifice, prin intermediul unei firme de specialitate, sistemul informatic propriu.Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) este asaltată de contribuabili veniți să își achite dările, în condițiile în care termenele limită de plată a obligațiilor la bugetul local sunt stabilite în luna martie. Un consilier local și-a manifestat nemulțumirea față de obiceiul formării cozilor, în vreme ce Primăria reiterează avantajele utilizării instrumentelor de plată online.

 

Spune-ne opinia ta