Contre în CL pentru un spațiu administrat de Locativa, unde Primăria intenționează să cazeze refugiați (video)

Un proiect de hotărâre privind preluarea de către Primărie a unui spațiu din cadrul Incubatorului de Afaceri de pe Calea Națională, aflat în concesiunea Locativei SA, a iscat dispute în plenul Consiliului Local (CL). Show-room-ul din incinta clădirii ar fi urmat să găzduiască temporar refugiați, municipalitatea intenționând să acceseze ulterior o finanțare europeană pentru operaționalizarea unui dispecerat integrat pentru situații de urgență. Propunerea a fost respinsă cu un schimb de replici acide.

Potrivit actului normativ supus spre dezbatere în ședința de miercuri a CL, spațiul trebuia să fie radiat din lista bunurilor concesionate de societatea subordonată pentru a fi administrat direct de Primărie, în vederea înființării unui dispecerat din care să facă parte angajați ai Poliției Locale, pompieri și paramedici ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, jandarmi, lucrători ai Poliției Municipiului Botoșani și reprezentanți ai Serviciului de Telecomunicații Speciale. „În acest fel, se scurtează timpul de reacție la alertă, autoritățile reușind să intervină într-un timp mult mai scurt”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Locativa solicită o consultare cu mediul de afaceri, invocând obligații contractuale

Într-o adresă transmisă Primăriei, Locativa SA, condusă de Cătălin Flutur, a invocat o serie de motive pentru care spațiul ar trebui să rămână în gestiunea societății. Unul dintre argumente este obligația contractuală a instituției de a pune la dispoziție acel show-room celor 40 de agenți economici care desfășoară activități în incitna clădirii, pentru promovarea produselor și serviciilor furnizate de aceștia, prin expoziții și conferințe. Reprezentanții Locativei spun că retragerea definitivă a acestui obiectiv din administrarea Incubatorului de Afaceri conduce la perturbarea activității curente a firmelor beneficiare.

„În scopul găsirii soluțiilor optime pentru respectarea prevederilor contractuale și crearea unui mediu adecvat de dezvoltare a afacerilor locale, propunem amânarea luării unei hotărâri și acordarea unui termen de 10-15 zile în cadrul căruia să se clarifice aspectele juridice legate de aspectele acestui proiect și să se deruleze consultări cu municipalitatea, firmele incubate și factorii interesați”, se solicită în adresa transmisă de Locativa SA.

Cătălin Flutur nu a participat la ședința CL, punctul său de vedere fiind însă redat prin vocea consilierului liberal Eugen Țurcanu, care a subliniat că nu găsește logica schimbării administratorului.

„Cu privire la legalitatea acestui proiect de hotărâre, ținând cont că acest imobil face parte dintr-un complex care se numește Incubator de Afaceri, făcut cu fonduri europene în urmă cu mulți ani, dar care are ca și specific oferirea acestui spațiu de ședințe, showroom-uri, prezentări, și care și-a păstrat funcționalitatea în decursul anilor, iar noi decidem azi să-l luăm de acolo. În primul rând acolo există o împrejmuire, din ce știu eu despre acest imobil, un gard care împrejmuiește întreg complexul. Apoi de ce nu predăm și terenul? De ce nu am făcut mai întâi dezmembrarea să dăm terenul cu tot cu clădire. Care e logica a ceea ce ați aprobat? Eu nu văd nicio logică, totul e într-un registru suprarealist”, a spus Eugen Țurcanu.

În replică, secretarul general al CL, Ioan Apostu, a explicat că proiectul de hotărâre respectă legislația în vigoare.

„Întreaga proprietate aparține municipiului Botoșani, iar obligațiile noastre legate de contractul de finanțare a incubatorului de afaceri au încetat, că au trecut cinci ani de când a fost pus în funcțiune investiția. Deci eu nu văd o problemă de legalitate sau poate nu am înțeles bine întrebarea dumneavoastră. Deci noi nu schimbăm proprietarul, schimbăm doar administratorul”, a răspuns Apostu.

Mai departe, a intervenit liberalul Andrei Amos: „Stimați colegi, am și eu o întrebare. Oare acest dispecerat pentru situații de urgență nu își poate desfășura activitatea în acel showroom dacă locația respectivă se află în continuare în administrația Locativa? De ce trebuie neapărat să treacă la Primărie?”.

„Este un imobil care nu are nicio utilitate”

Primarul Cosmin Andrei a desființat motivele invocate de Locativa, spunând că spațiul respectiv este folosit în prezent pentru depozitare, fără nicio altă utilitate.

„Am făcut această solicitare pentru preluarea acestui imobil, unde nu s-a întâmplat nimic din 2012, de când sunt eu în Primărie. Este o sală la etaj, amenajată pentru conferințe, nu am participat la niciun eveniment acolo, niciodată. În această perioadă, când am ajuns să amenajăm centrul pentru refugiați, am observat că este un imobil care nu are nicio utilitate, era praful de trei degete pe această clădire. Am primit etajul, dar nu am primit o încăpere de la parter, unde să amenajăm de asemenea locuri de cazare pentru bărbați, separat de femei, pentru că sunt situații în care nu i-am putut caza, și au refuzat acești refugiați să stea în spațiu comun, și a trebuit să îi ducem la Agafton. Era folosit pe post de depozit personal, cred, pentru cei de la birourile de acolo, pentru cei de la Locativa. Deci ceea ce îmi spuneți dumneavoastră, cu centru de conferințe în cadrul proiectului este doar o poveste, eu vă spun realitatea. Imobilul a fost ținut în administrarea Locativa fără nicio destinație, nu s-a întâmplat nimic spectaculos”, a afirmat Cosmin Andrei.

El a explicat că show-room-ul va fi folosit, mai întâi, drept spațiu de cazare pentru cetățeni ucraineni, argumentând apoi nevoia mutării dispeceratului Poliției Locale.

„În această primă etapă, vrem să amenajăm mai bine centrul pentru refugiați, care va funcționa temporar, apoi să mutăm, dacă vom avea oportunitatea accesării fondurilor europene, dispeceratul Poliției Locale cu o modalitatea integrată cu alte servicii de urgență, pentru că la Casa Cărții este o îngrămădeală de nedescris, nu mai încap computerele. Și putem face lucruri frumoase cu acest imobil care înțeleg că este ținut cu dinții de Locativa, dar nu are nicio utilitate”, a adăugat primarul.

Replici acide între tabere

Dezbaterea proiectului de hotărâre a continuat cu un dialog între consilierii Eugen Țurcanu și Marius Rogojinschi, care au comentat modul în care autoritățile ar trebui să sprijine refugiații ucraineni.

Eugen Țurcanu: - Nu știam că acum avem indicatori de performanță la grosimea stratului de praf, de se măsoară în centimetri, în metri sau în microni. Că unii au pe acolo niște birouri pe care le administrează mi se pare că e chiar și normal să fie așa, până la un punct. La parter acolo oricum e spațiu de manevră. Nu știam că la refugiați acum trebuie să oferim condiții pe gen, pe vârste, pe înălțime, greutate [Viceprimarul Bogdan Buhăianu îl somează să încheie discursul], noi ar trebui să oferim un spațiu general pentru a se caza, nu să începem a personaliza și să facem apartamente. Dacă dumneavoastră asta v-ați pus în cap, o să realizați, pentru că oricum aveți majoritate și faceți ce vreți aici. E dreptul meu să vorbesc, tovarășul Buhăianu, folosești la partid „oprește-te”. Eu nu voi vota acest proiect de hotărâre.

Marius Rogojinschi: - Am aflat acum că unitatea de măsură a oricărui lucru este omicronul. Doi, dacă trebuie să facem bine, atunci să nu facem rău. Prin urmare, dacă este un spațiu care poate asigura destinația cazării refugiaților, cred că este o obligație [Eugen Țurcanu: Nu are legătură una cu alta] Vă rog frumos, nu v-am întrerupt. Dumneavoastră folosiți 100 de cuvinte la fiecare discurs și întrerupt de spații. Ziceam că, prin urmare, dacă acest spațiu corespunde unei acțiuni umanitare, care este mai mult decât o obligație, este un dat omenesc, atunci așa să fie. Pentru oamenii ăștia necăjiți și pentru soarta lor nenorocită, care le-a schimbat viața. Este o tragedie ce se întâmplă și ar trebui să gândim cu sufletul și după aceea să formulăm gândurile.

Eugen Țurcanu: - Nu are nicio logică ce spui tu.

Marius Rogojinschi: - Eu vă vorbesc cu „dumneavoastră”, nu suntem per tu, nu am ciocnit valiza în armată și nici nu ne-am întâlnit pe holurile Institutului de Artă Teatrală din București. La revedere.

În urma supunerii la vot, proiectul de hotărâre a fost votat favorabil de 11 consilieri locali, număr insuficient pentru a fi adoptat.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta