Consiliul Local a aprobat scumpirea serviciilor de salubrizare (video)

Consiliul Local a aprobat scumpirea serviciilor de salubrizare (video)

Taxa de salubrizare în municipiul Botoșani a fost majorată, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat, miercuri, de Consiliul Local (CL). În anul 2022, utilizatorii casnici vor achita 16,9 lei pe lună, cu 2,3 lei mai mult față de tariful actual, în vreme ce utilizatorii non-casnici vor plăti 729 de lei per tona de deșeuri.

Viceprimarul Bogdan Buhăianu spune că această creștere este consecința cheltuielilor aflate în sarcina operatorului, societatea Urban Serv SA. El a atras atenția că, în lipsa majorării taxei, orașul ar putea rămâne fără servicii de salubrizare.

„Dacă aceste taxe nu ar fi mărite, există posibilitatea ca colectarea deșeurilor să devină o problemă, pentru că au crescut prețul la energie electrică, prețul la consumabile, prețul la asigurări și carburant, toate aceste fundamentări ale prețurilor reieșind în tarifele pe care Urban Serv le prezintă către municipalitate. Nu este în niciun caz vorba despre o creștere a profitabilității, doar de o supraviețuire pe piață, pentru că Urban Serv nu și-a încasat banii din luna septembrie a anului curent pe colectarea deșeurilor”, a precizat Buhăianu.

Situația financiară a Urban Serv este afectată și de penalizările pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare. Consilierul USR Raluca Curelariu a solicitat conducerii societății să elaboreze o strategie de creștere a gradului de colectare selectivă.

„În fiecare an, plătim tot mai mult la penalizările pentru economia circulară. În acest moment foarte puțini realizează, aici mă refer la botoșăneni, că avem o problemă extrem de gravă când vorbim despre colectarea selectivă. Soluția nu este să majorăm an de an taxa de salubrizare. La o familie de patru persoane, impactul e de 100 de lei. Dovediți că aveți viziune și gândiți-vă la un plan pe termen mediu și lung, să rezolvați problema asta. Peste 10 ani vom avea un tarif foarte mare. (...) Am înțeles că ați făcut acel container pentru carton. Nu e suficient. Într-adevăr, țintele sunt extrem de mari și pot înțelege lucrul acesta, dar nu putem merge pe premisa viața e grea și lumea e rea. Nu puteți avea pretenția ca în fiecare an toată povara acestei taxe să meargă pe umerii botoșănenilor, iar noi să spunem că am făcut un container”, a spus aceasta.

În continuare, consilierul liberal Cătălina Lupașcu a condus dezbaterea spre contre politice.

„Din 2012, Urban Serv este condus de PSD. De aceea, dacă vă referiți la investițiile, la strategiile Urban Serv, din păcate ele nu există și nu au existat niciodată. De fiecare dată am atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă la platformele de colectare a deșeurilor. Am vorbit despre un plan pe termen lung, despre o strategie la nivelul municipiului Botoșani, referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor. Înțeleg că s-a făcut un pas: s-a pus pe fiecare scară de bloc anunț că cetățenii vor primi amendă dacă nu colectează selectiv deșeurile. Suntem în 2022, ăsta e primul pas făcut de Urban Serv”, a afirmat Lupașcu.

Directorul Urban Serv, Gabriel Tanasă, i-a răspuns că „bate câmpii” şi că „nu a făcut nimic patru mandate”.

„Poliţia Locală a pus acele afişe. Patru sau trei mandate puteaţi să gândiţi strategii, nu să cumpăraţi maşini pentru directori. Fac circul pe care l-aţi făcut dumneavoastră patru mandate. În patru mandate trebuia să dotaţi platformele. Cât aţi investit în platforme se vede acum, nu aţi investit un leu. Când aud de fonduri europene pentru maşini pentru directori, iau foc. Poate reuşim într-un mandat să facem noi ce nu aţi făcut în patru mandate”, a exclamat Tanasă.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi favorabile, exprimate de cei 11 social-democrați și edilul Liviu Toma.

Urban Serv SA are ca unic acționar Consiliul Local.

 

 

 

Spune-ne opinia ta