CL a descompus DSPSA pe baza unui studiu ciudat; actualul director merge în instanță. „Nu e decât o răzbunare personală a primarului”

CL a descompus DSPSA pe baza unui studiu ciudat; actualul director merge în instanță. „Nu e decât o răzbunare personală a primarului”

Consiliul Local (CL) a adoptat, miercuri, în ședință extraordinară, proiectul de hotărâre privind reorganizarea Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) și a Serviciului public de administrare a oboarelor, piețelor și târgurilor. Noul model presupune divizarea parțială a DSPSA și transferarea unor linii de activitate către instituția din urmă. Managerul DSPSA anunță că va ataca decizia în instanță.

Potrivit actului normativ, intervențiile edilitare și întreținerea spațiilor verzi vor fi preluate de actualul Serviciu de administrare a oboarelor, care devine astfel Direcția de Servicii Publice. „Pe lângă transmiterea patrimonială, va opera și transmiterea litigiilor de orice natură, procedurile de achiziție publică (aferente serviciilor susmenționate), precum și preluarea personalului aferent din structurile Direcției, cât și a unei părți din personalul cu atribuții în domeniul achizițiilor publice, juridic, secretariat, financiar-contabil, resurse umane și salarizare”, prevede HCL. DSPSA devine, prin urmare, Direcția pentru Sport și Agrement.

„Propunem reorganizarea unor servicii publice pentru o mai bună eficienţă şi am ajuns la această concluzie în urma unei analize pe care am avut-o cu colegii cu comenzi de lucrări transmise către DSPSA în ceea ce priveşte gestiunea spaţiilor verzi, intervenţii edilitare în municipiul Botoşani”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Eu am citit studiul cu mare atenție. Am remarcat că s-a făcut o comparație între a da aceste servicii la un serviciu al Primăriei sau în gestiunea altcuiva. Ce nu am văzut și mi-aș fi dorit foarte mult să văd e o comparație între gestionarea acestor servicii de către DSPSA și SPAPOC, deși sunt perfect de acord că DSPSA nu trebuie să fie un mastodont care să gestioneze atât de multe servicii, nu știu dacă asta e cea mai bună variantă. Din punctul acesta de vedere, eu nu cred că ne ajută să luăm o decizie argumentată”, a precizat consilierul USR Raluca Curelariu.

În replică, viceprimarul Bogdan Buhăianu a motivat că separarea domeniilor de activitate îmbunătățește eficiența instituțiilor, menționând că DSPSA nu poate fi condusă de un sigur om, „oricât de bun ar fi”.

„Este un singur argument valabil pentru tot ce ați spus dumneavoastră și pentru că ar trebui să se încheie orice discuție. Această reorganizare înseamnă că SPAPOC poate prelua toate serviciile care țin de administrarea domeniului public, care sunt legiferate prin Ordonanța 71 și toate pot fi organizate sub aceeași tutelă și de aici rezultă o eficiență mai bună. Acum acolo este o struţo-cămilă care se ocupă de cultură, sport, spaţii verzi, câini vagabonzi, aproape un sfert din toată activitatea Primăriei și oricât de bun ar fi un om care ar putea să conducă o asemenea structură, este imposibil de condus, pentru că are multiple domenii de activitate. Sub SPAPOC adunăm tot ceea ce ține de administrarea domeniului public, sub incidența unei singure ordonanțe”, a spus edilul.

Modificările au fost adoptate prin voturile consilierilor PSD și a viceprimarului Liviu Toma. Grupul PNL nu a participat la ședința CL, iar reprezentanții USR s-au exprimat împotriva proiectului.

„Vom încerca pe cale legală să ne facem dreptate”

Actualul director executiv al DSPSA, Eugen Țurcanu, spune că va contesta pe toate căile legale decizia, pe care o consideră o „răzbunare personală” a primarului Cosmin Andrei.

„În urma votului care s-a dat astăzi în Consiliul Local de către consilierii PSD și consilierul Pro România, domnul Toma, noi, Direcția de Servicii Publice, vom ataca pe cale legală, la prefect și ulterior în instanțele civile, această hotărâre care ni se pare absurdă, total ilegală și în primul rând fără nicio eficiență, fără niciun calcul economic concret. Divizezi o instituție și mai creezi încă una, în care trebuie să creezi noi posturi de conducere și care va avea același specific fix ca a celei pe care o divizezi. Nu e decât o răzbunare personală a primarului Cosmin Andrei împotriva mea. El de ani de zile are o boală, la modul patologic, într-una să se agațe, să le lege de mine și de domnul Flutur, că e în stare să distrugă și Locativa doar să-l atace pe domnul Flutur. Vom încerca pe cale legală să ne facem dreptate”, a declarat Eugen Țurcanu.

„Am ajuns în noaptea minții, nu poți discuta absolut nimic cu el, îți transmite că el a absolut incontrolabil de către doamna președinte a PSD și face ce vrea el. Domnul Cosmin Andrei nu este la el acasă, Primăria nu este moșia lui și el nu este de capul lui. El trebuie să înțeleagă că joacă într-o mare horă, nu este el cheia și lăcata strategiei politice a PSD în România. Poziția lui e destul de minoră raportat la cum a ajuns primar, dar puterea i-a luat mințile”, a adăugat directorul DSPSA.

Semne de întrebare privind studiul de fundamentare 

Proiectul de hotărâre a fost însoțit de un studiu de fundamentare, a cărui metodologie cuprinde documente din cadrul Primăriei, articole de presă, sesizări ale cetățenilor și audiențe. „În ceea ce privește interesul diverselor instituții, importantă este asigurarea prestatorului serviciilor a condițiilor specifice la standardele precizate de legislație. Iar administrarea spațiilor verzi, a mobilierului urban, gestionarea câinilor fără stăpân, etc, prin specificul lor, sunt obiective care impun respectare cu strictețe a numeroase acte legislative și normative”, se arată în respectivul studiu, al cărui scop declarat este „să demonstreze fezabilitatea proiectului din punct de vedere tehnic și financiar, pentru a fi implementat”.

Studiul de fundamentare nu este datat și nu prezintă semnătura autorului, iar redactarea și argumentele sunt neobișnuite. Documentul poate fi consultat AICI.

Într-o dezbatere publică solicitată de reprezentanții DSPSA, primarul Cosmin Andrei a precizat că angajații „își păstrează locurile de muncă pe pozițiile pe care sunt, cu remunerarea pe care o au astăzi, cu păstrarea salariilor și cu aceeași activitate pe care o prestează și acum”, menționând că „se modifică doar denumirea angajatorului sau angajatorul”. 

 

Spune-ne opinia ta