Consiliul Județean (CJ) a alocat peste 2,5 milioane de euro pentru consolidarea digului principal al depozitului de deșeuri din Stăuceni, afectat de o alunecare de teren. Procedurile și lucrările se vor desfășura în regim de urgență, existând riscul unui accident ecologic în zonă.
Potrivit unei expertize înaintate instituțiilor de monitorizare a centrului, depozitul a acumulat 10.000 de metri cubi de levigat, iar erodarea versantului implică deplasarea și infiltrarea substanțelor toxice. În consecință, produșii chimici se vor deversa în pânza freatică și în pârâul Burla.
Randamentul stației actuale de tratare a levigatului este de 38%. Din acest motiv, CJ alocă 375.000 de euro pentru achiziționarea unei instalații moderne de tratare a levigatului.
Problemele depozitului regional de deșeuri a ajuns și în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Prefectul județului Botoșani susține că situația este generată, în principal, de „exploatarea necorespunzătoare” a depozitului de deșeuri, dar și a faptului că stația de osmoză achiziționată de Consiliul Județean, proprietar al depozitului, este subdimensionată.
Coordonatorul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Cristina Kashyap, susține că firma privată care administrează depozitul de deșeuri de la Stăuceni a fost notificată de mai multe ori cu privire la exploatarea defectuoasă a depozitului, însă nu au fost luate măsurile necesare prelucrării levigatului.
Agenția pentru Protecția Mediului a transmis, marți, o notificare către operator și către proprietarul depozitului potrivit căreia, în cazul în care măsurile impuse de Garda de Mediu nu vor fi îndeplinite, autorizația de funcționare va fi suspendată.
Depozitul de deșeuri din Stăuceni a fost construit în baza unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de circa 30 de milioane de euro.