CJ a alocat încă 2,5 milioane de lei pentru UPU (video)

CJ a alocat încă 2,5 milioane de lei pentru UPU (video)

Suma destinată extinderii și modernizării Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean a fost suplimentată cu 2,5 milioane de lei, conform unui proiect de hotărâre adoptat, miercuri, de Consiliul Județean (CJ).

Potrivit actului normativ, sunt necesare lucrări de recompartimentare și de creare a unor circuite medicale, precum și redimensionări ale instalațiilor electrice și de oxigen, investiții pe care devizul inițial nu le includea.

„Dacă mă uit la actele adiționale, rezultate din lucrările suplimentare, ajungem la 2 milioane și ceva, care se adiționează la valoarea contractului. Valoarea inițială a contractului este de 4,9 milioane la licitație, nu mai spun că se adaugă cele două acte adiționale. Aceste suplimentări duc valoarea contractată suplimentar la 43% în plus față de valoarea contractului. Mi se pare destul de mult. Votăm acest proiect de hotărâre, dar e bine să aveți în vedere aceste observații”, a spus Viorel Iliuță, liderul grupului PNL din cadrul CJ.

În replică, președintele deliberativului, Doina Federovici, a precizat că majorarea valorii proiectului are cauze obiective.

„Vorbim de 2,5 milioane de lei cu TVA, sumă care include atât ajustările de preț generate de explozia prețurilor materialelor de construcție, dar și recalibrarea instalațiilor impuse de noile norme pentru acreditarea unităților sanitare, din cauza acestei perioade pandemice pe care o traversăm. Proiectarea a fost făcută la nivelul anului 2018, nu erau asemenea cerințe. Vorbim de instalații de oxigen, electrice, care trebuie puse în executare la un nivel superior, care să permită utilizarea lor în siguranță, mai ales în contextul apariției atâtor incidente tragice în spital”, a afirmat Federovici.

Pentru modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, Consiliul Județean a accesat o finanțare europeană de 8,6 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Noua UPU ar urma să fie finalizată cel târziu în luna august a anului 2022, conform contractului de execuție a lucrărilor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta