Cheltuieli cu 25% mai mari pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, suportate din bugetul local

Cheltuieli cu 25% mai mari pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, suportate din bugetul local

Costurile de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani au crescut cu mai bine de 2 milioane de lei, arată un proiect de hotărâre adoptat, marți, de Consiliul Local (CL). Bugetul alocat restaurării ansamblului istoric s-a majorat cu mai bine de 25%, ca urmare a exploziei prețurilor și a noilor reglementări din domeniul construcțiilor.

Potrivit raportului de specialitate, în vreme ce suma aprobată în anul 2019 era de 8,59 milioane de lei, noul buget este de 10,6 milioane de lei, inclusiv TVA.

A intervenit o ordonanță care inversează prețurile materialelor de construcții. Această situaţie este generalizată la toate proiectele pe care le avem. Dacă am vorbit despre o cofinanțare de 10%, am ajuns la bugete foarte mare și acest lucru s-a întâmplat și în trecut. Vă pot da un exemplu cu Parcul de Agrement, care a avut o confinanţare de 50% şi a însemnat sume foarte foarte mari. Vă pot da exemplu cu licitaţia pentru reabilitarea infrastructurii pentru tramvai acolo unde nu ne ajung banii, pentru că devizele iniţiale au fost modificate. pentru că aşa merge guvernarea şi aşa merge economia în ţara asta. Astăzi a fost anunţat un indice de inflaţie de 6%. Toate aceste lucruri, indexarea preţurilor la materiale, ordonanţa 114 privind salariile în construcţii, toate aceste lucruri conduc la sume mult mai mari pentru confinanţare pe care trebuie să le suportăm, pentru că nu putem opri un astfel de proiect, în stadiul în care am ajuns. Și Biserica Sfântul Gheorghe este unul dintre aceste exemple. Trebuie să susținem investiția, să o terminăm, chiar dacă sumele sunt mari”, a explicat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Lucrările sunt executate în proporție de 80%. Contractul de finanțare a proiectului, inclus în Programul Operațional Regional, a fost semnat în anul 2018, iar termenul de implementare este de 86 de luni. 

 

Spune-ne opinia ta