Casa cu bucluc a noului subprefect de Iași: I-au donat-o părinții din Botoșani, el n-a declarat-o la ANI!

Rețetă brevetată politic în România ultimilor ani: casă și teren donate de părinți, împrumuturi de la soacră, soție înșurubată într-o instituție publică pe o leafă frumoasă.

Casa cu bucluc a noului subprefect de Iași: I-au donat-o părinții din Botoșani, el n-a declarat-o la ANI!

   Foto: reporteris.ro

Constantin Dolachi Pelin, noul subprefect de Iași, locuiește într-o vilă pe care nu a declarat-o public și la a cărei construcție nu ies banii investiți, scrie reporteris.ro.

„Sursa de finanțare este din economiile părinților mei, ale socrilor precum și din veniturile proprii”, a răspuns, vag, Dolachi. Bugetarul cu nici 2.000 de euro salariul lunar a jonglat în ultimii ani cu vilă, apartamente, terenuri și mașini, scrie sursa citată.

Legea spune clar: modificările în situația bunurilor deținute se menționează imediat în declarația de avere. Constantin Dolachi nu a făcut-o

În august nu și-a trecut casa în declarația de avere

La începutul lunii noiembrie, Constantin Dolachi Pelin a fost numit subprefect de Iași din partea PNL. De la momentul numirii, are la dispoziție 30 de zile pentru a-și completa declarația de avere. Precedenta există pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind datată 2 august 2023.

La capitolul imobile, în august, Dolachi a scris că deține doar un teren de 809 mp în Rediu și un apartament de 44 mp în Moara de Foc, pe strada Sergent Grigore Ioan. Însă Constantin Dolachi locuiește de mai multă vreme în vârful Copoului, într-o casă recent edificată.

Proprietatea - terenul și vila -, i-a fost donată de părinți pe 5 iulie 2023, deci cu aproape o lună înainte de completarea respectivei declarații de avere. Și totuși Dolachi, consilier la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în acel moment, nu le-a menționat în documentul citat.

Un reputat jurist a fost categoric. „ANI poate solicita controlul averii sau poate să sesizeze Parchetul. Intră la fals în declarații dacă se dovedește intenția”, a afirmat acesta, sub rezerva anonimatului. Explicația lui Dolachi a fost neconvingătoare, a dat vina pe sfatul primit de la colegi.

Casa din Copou n-a fost declarată nici de tatăl său din Frumușica!

REPORTER DE IAȘI: - În anul 2020, tatăl dvs. a candidat la Consiliul Local Frumușica și a completat o declarație de avere. În document nu a menționat însă terenul de 971 mp pe care la data respectivă îl deținea cu mama dvs., Maria, în Iași, Viticultori. Puteți explica lipsa din declarația de avere?

Constantin Dolachi Pelin: - Acest lucru ar trebui să știe el, probabil a fost neștiință din partea lui. El a fost la prima experiență cu completarea unei declarații de avere. Menționez că tatăl meu nu a ocupat niciodată o funcție care necesita depunerea unei declarații de avere.

N-a ocupat, dar a mai vrut. Afirmația actualului subprefect este falsă. Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate mai există încă o declarație de avere completată de tatăl său în 2016 când, tot așa, a candidat la CL Frumușica.

Tot terenul de 971 mp din Viticultori a fost cumpărat pe numele părinților Dolachi Pelin, Constantin și Maria, în 2018 de la Gheorghe Șalaru Plăcintă. Ulterior, construcția și recepția celor două case de pe parcelă au fost, oficial, tot pe numele părinților actualului subprefect.

Mama își contrazice fiul: „Nu eu am plătit”

Versiunea Mariei Dolachi, mama, este cu totul alta: imobilele au fost trecute doar formal pe numele lor (al seniorilor – n.r.), pentru a fi protejate în cazul în care copiii se vor recăsători și apoi iar vor divorța.

„Fata (Elena, medicul – n.r.) avea bani de la ăsta de care s-a despărțit. Și a zis: «hai, mamă, să ne luăm un locșor de casă. Ca să nu mai aibă dreptul, că nu știu cu cine mă mărit, ia pe tine, îmi dai casa mie și dacă o fi și m-oi mărita și nu ne-a conveni, du-te». Ei amândoi (copiii – n.r.) s-au hotărât. Și au prins ieftin aici și omul ăla era la anghină. A vândut cu cât a vrut băiatul meu”, a declarat Maria Dolachi, mama subprefectului de Iași.

Citește integral materialul pe Reporteris.ro…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
14

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
390

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
254

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...