Modul în care s-a făcut deszăpezirea în municipiul Botoșani în zilele în care a nins, dar și după ce precipitațiile s-au oprit, a fost reclamată atât de șoferi, cât și de pietoni. Pe unele străzi din cartiere mașinile abia reușesc să intre, în timp ce pe arterele principale din oraș mormanele de zăpadă stau pe marginea străzii blocând parcările.
Directorul societății Urban Serv susține că, în toată această perioadă, utilajele de deszăpezire au acționat pentru degajarea arterelor de circulație, dar și pentru curățarea trotuarelor, dar doar în acele zone care sunt cuprinse în graficul de deszăpezire stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local.
În ceea ce privește aleile dintre blocuri, acestea sunt în responsabilitatea asociațiilor de proprietari, susține Simion Drelciuc. Privitor la deszăpezirea parcărilor, aceasta trebuie făcută de cei care le-au concesionat.
"La deszăpezire intervenim conform graficelor și programului de intervenții aprobat de Consiliul Local, se intervine în pante, sunt prioritatea zero, în fața școlilor, căile rutiere principale și după ce se face acest sector se trece la centuri și apoi se intră și pe aleile dintre blocuri cele prinse în grafic, că cetățeanul are impresia că Urban Serv deszăpezește orișice. Noi avem un grafic pentru care suntem plății, nu pot face altceva în afară pentru că nu mi se recunoaște cheltuiala. Dacă este necesar se face comandă, inclusiv cu ridicatul zăpezii. În ceea ce privește aleile principale din cartiere, responsabilitatea e a Urban Serv, cum ar fi Aleea Gen. Gh. Avramescu, strada Vârnav, dar restul nu sunt cuprinse în grafic. Acum doi ani am avut surpriza neplăcută să ne impute Curtea de Conturi că noi am intervenit la dispoziția Primăriei să curățăm parcările și ne-au luat banii înapoi. Am muncit pe degeaba", a spus Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.
O altă nemulțumire a cetățenilor este legată de zăpada care s-a adunat pe marginea străzii după ce au trecut utilajele de deszăpezire. Pe lângă faptul că afectează traficul rutier, ocupând și o parte din banda de circulație, nici nu permite parcarea autoturismelor.
Viceprimarul Cosmin Andrei a precizat că deocamdată nu s-a pus în discuție căratul zăpezii, fiind și o operațiune care generează costuri suplimentare.
"În ceea ce privește activitatea de deszăpezire, în acest moment acționăm cu sprijinul deținuților de la Penitenciarul Botoșani, prin care transportăm zăpada din parcările centrale, Urban Serv acționează în continuare pentru eliberarea zăpezii de pe trama stradală, dar o decizie în ceea ce privește transportarea zăpezii de pe raza municipiului Botoșani nu s-a luat încă, această zăpadă s-a mai topit, dacă vor mai fi în continuare precipitații vom reanaliza situația. Principalul motiv este dat de costurile acestei operațiuni, precum și disponibilul de personal. În ceea ce privește situația din cartiere aici municipalitatea actionează pe străzile din aceste cartiere, dar în interiorul cartierelor, în ceea ce privește parcările din condominiu sau căile de acces secundare așteptăm sprijinul asociațiilor de proprietari, iar dacă discutăm despre parcări concesionate, aici obligația este foarte clară a concesionarilor acestor locuri de parcare", a specificat viceprimarul Cosmin Andrei.
Municipalitatea a pus la dispoziție asociațiilor de proprietari frezele pe care le-a achiziționat în anii trecuti, dar viceprimarul Cosmin Andrei susține că nu a existat interes pentru preluarea acestora, utilajele fiind folosite acum de Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement.