Caravana Smart City, lansată la Forumul Naţional al Administratorilor Publici din România!

Caravana Smart City, lansată la Forumul Naţional al Administratorilor Publici din România!

Timp de 3 zile (22-24 septembrie 2017), Hotelul Phoenicia a fost gazda celei de a IV-a editii a Forumului Naţional al Administratorilor Publici din România (AAPRO), organizație non-guvernamentală, apolitică și profesională, care militează pentru profesionalizare și transparență în actul de guvernare, pentru dezvoltarea sustenabilă și durabilă a comunitatilor locale.

Cu aceeași ocazie, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) a lansat cel mai amplu proiect de promovare a conceptelor, produselor și serviciilor din industria Smart - Caravana Smart City, care va străbate timp de aproape un an 14 orașe din România, aducând la un loc autorități locale, furnizori de soluții smart, societatea civilă, inovatori, clustere, experți și consultanți, într-o serie de evenimente regionale de excepție (pentru mai multe detalii privind traseul și programul Caravanei, accesați  http://caravana.romaniansmartcity.ro/).

Evenimentul a fost deschis de către Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSCM și Marian Florea, Președintele AAPRO și a continuat cu scurte intervenții ale numeroșilor și distinșilor invitați și prieteni ai AAPRO, între care îi amintim pe :
Joshua Burke, Atasatul Comercial al Ambasadei SUA la București
Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la București
Stephane Cesari, Atasat pentru Cooperare, Ambasada Frantei la București
Sarolta Besenyei, expert, Comisia Europeană
Robert Tudorache, Secretar de Stat, Ministerul Energiei
Alex Cumpanasu, Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei si Presedintele Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei
Emil Draghici, Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania
Victor Alistar,  Director executiv Transparency International Romania
Cristina Mazilu, coordonator Centru Operativ Situatii de Urgenta MDRAPFE.
Mihai Adrian Grosan, Directia pentru Descentralizarea Administratiei Publice din MDRAPFE
Claudiu Simion, Vicepresedintele Institutului National de Administratie.
Prof. dr. ing. Valentin Navrapescu, Prorector Universitatea Politehnica Bucuresti
Prof.dr. Florin Nemțanu, Universitatea Politehnică București

La eveniment au mai fost prezenți domnul Gigi Petre, Președintele Asociației Prefecților și Subprefecților din România (cu care AAPRO a semnat recent un protocol de colaborare), Cristina Pop, Manager Public în MDRAPFE, primari de comune, sponsori, reprezentanți ai mass-mediei, etc.

Aceștia au sintetizat strategia, liniile de acțiune, noutățile și unele proiecte de viitor ale Guvernului, administrației centrale, ale unor asociații profesionale și structuri asociative ale societății civile, ale mediului academic și diplomatic (referitor la actul de guvernare locală, la viitorul smart, la  mobilitatea urbană, la atragerea de fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor locale, etc), cât și relația și planurile comune cu asociația Administratorilor Publici din România.   

Au urmat apoi prezentările unor furnizori de echipamente și soluții IT, de comunicații, de sisteme și componente pentru infrastructură, de servicii, management, consultanți, clustere, etc, care pot contribui la construirea viitoarelor comunități inteligente.

La finalul zilei, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate i-a premiat pe cei mai activi promotori ai conceptului “smart” și pe cei care au derulat cele mai îndraznețe și numeroase proiecte smart, Nicușor Moldovan (Adminstratorul Public al Municipiului Alba Iulia) fiind declarat City-Managerul Anului.

Lucrările Forumului Adminstratorilor publici au constituit un nou prilej pentru a cunoaște pe noii membri, pentru a schimba idei și exemple de bună practică, pentru a face propuneri, pentru a dezbate lucrurile importante pentru Asociație.

Cei aproape 100 de administratori publici de la toate nivelurile (comune, orașe, municipii și județe, unii dintre ei aflati la primul mandat), s-au prezentat și au expus ideile si aspectele pe care le-au considerat cele mai importante pentru administrația locală dar au făcut și propuneri concrete referitoare la formarea unui grup de lucru care să  propună modificarea și completarea legislației. Președintele AAPRO, Marian Florea și Vicepresedinții Bogdan Puscasu, Marian Panait și Bogdan Moșescu au transmis mesaje si informatii importante referitoare la activitatea din ultimul an și proiectele de viitor ale Asociatiei.

Amintim aici că AAPRO este afiliată la International City / County Management Association (ICMA - organizatia mondială, cu peste 10.000 de membri din 70 de tari și membru observator al UDITE (Asociatia Europeană de profil)

Îi încurajăm pe toti primarii din România să înființeze și să ocupe poziția de Administrator Public, și pe toți administratorii publici în functie să devină membri ai AAPRO - “organizația oamenilor care schimbă Romania la nivel local”.

Mai multe detalii despre ce este și ce face un City Manager (Administrator Public,cum este numit în legislația românească), despre Asociație și activitatea ei, puteți afla de pe site-ul AAPRO : http://www.aapro.ro/index.php

 (Comunicat de presa)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vulcanii noroioși din Botoșani, între legendă și adevăr. Localnicii cred că este un loc bântuit

Vineri, 2 Iunie 2023
137

La 25 de kilometri de municipiul Botoșani, în comuna Copălău, cunoscută drept ”patria usturoiului”, se află un loc cu totul special. Este vorba despre pădurea Buduhal și ...

Deca: Nu a fost modificat calendarul examenelor naţionale

Vineri, 2 Iunie 2023
76

Examenele naţionale îşi păstrează calendarul, în condiţiile în care cadrele didactice se întorc de săptămâna viitoare în sălile de clasă, în caz cont...

Boloş: Încărcăm o nouă tranşă de 250 de lei pe cardurile pentru alimente şi mese calde, de la 15 iunie

Vineri, 2 Iunie 2023
77

O nouă tranşă de 250 de lei va fi încărcată, de la 15 iunie, pe cardurile pentru alimente şi mese calde, astfel că se vor transfera 600 milioane de lei către toţi cei 2,4 milioane de be...