Caravana „Apăr Apa” a ajuns în comuna Cristești (fotogalerie)

Caravana „Apăr Apa” a ajuns în comuna Cristești (fotogalerie)

O acțiune de verificare a calității apelor din comuna Cristești a avut loc, vineri, în prezența specialistului Ion Metiu, reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Aproximativ 80 de teste au fost efectuate, cu finanțare guvernamentală, în cadrul campaniei „Apăr Apa”.

Potrivit sursei citate, rezultatele au variat între sub 10 mg/l nitrați, semn al unui gard de puritate ridicat, până la peste 500 mg/l nitrați, semn că apa poate fi utilizată doar pentru irigații.

„Nitrații nu se văd, nu au gust și nu dispar prin fierbere, ajungând să afecteze grav sănătatea celor care o consumă, în special a copiilor. Nitrații din fertilizatorii agricoli utilizați în exces şi gunoiul de grajd depozitat impropriu poluează apă pe care o bem.

În România, poluarea apelor din fântâni cu nitrați e responsabilă pentru multe cazuri de „boală albastră” la copiii nou-născuți. În plus, poluarea lacurilor cu nutrienți duce la eutrofizare, adică la dezvoltarea excesivă a algelor care, treptat, sufocă fauna din apă”, au transmis reprezentanții Primăriei comunei.

Campania „Apăr Apa” este o inițiativă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și promovează soluții de securizare a calității resursei potabile, prin folosirea cu discernământ a fertilizatorilor și depozitarea gunoiului de grajd pe platforme speciale.

Cristești se află printre cele 200 de unități teritorial-administrative din întreagă țară vizitate în acest an de caravana proiectului.

„Caravana Apăr Apă își continuă traseul național care vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apă din fântânile locuitorilor, puțuri sau alte surse necentralizate, și informarea gospodarilor despre măsuri privind reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole. Împreună pentru conservarea resursei de apă potabilă!”, mai precizează administrația locală.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Autoritățile iau în calcul carantinarea a trei localități din apropierea municipiului Botoșani

Marţi, 28 Septembrie 2021
2046

Autoritățile iau în calcul carantinarea unor localități din comuna Curtești, unde există mai multe focare de infecție COVID-19, a declarat, marți, într-o conferință de presă, pr...

Număr record de infecții COVID-19 raportate în Botoșani

Marţi, 28 Septembrie 2021
2458

142 de persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu infecție COVID-19, în ultimele 24 de ore, arată datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Este cel mai mare...

Ore de educație rutieră susținute de polițiști pentru 300 de elevi din județ

Marţi, 28 Septembrie 2021
182

În perioada 24-28 septembrie a anului curent, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară și al Serviciului Rutier au susținut activități educative în unități de &...