Bursele elevilor din municipiul Botoșani, majorate de Consiliul Local

Bursele elevilor din municipiul Botoșani, majorate de Consiliul Local

Peste 2.000 de elevi din Botoșani vor primi burse mai mari în anul școlar 2021-2022, municipalitatea alocând peste 3,75 milioane de lei în vederea acordării subvențiilor, arată un proiect de hotărâre adoptat, joi, de Consiliul Local (CL).

Potrivit actului normativ, în semestrul I, bugetul necesar finanțării celor 2.069 de alocații este de 1,072 milioane de lei. Sunt prevăzute 73 de burse de performanță a câte 300 de lei, 984 de merit în valoare de 150 de lei, 278 de burse de studiu a câte 130 de lei și 734 de alocații sociale în cuantum de 120 de lei. În semestrul al II-lea, bugetul va fi majorat la 2,686 milioane de lei, astfel încât bursele vor crește, în ordinea menționării destinațiilor, la 500, 300, 150 și 200 de lei. Decalajul este motivat de obligația autorităților de a se încadra în bugetul alocat la începutul acestui an, din care a rămas disponibilă suma de 1,087 milioane de lei, bani care trebuie utilizați în perioada septembrie-decembrie, adică să acopere cea mai mare parte a semestrului.

Consilierul local Ada Macovei, coordonator al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) a solicitat, prin amendament, majorarea bursei sociale la 300 de lei, motivând că ajutorul aprobat în prezent nu acoperă nevoile copiilor crescuți în medii defavorizate.

„Sunt bani pe care numai noi îi putem da, care pentru copiii aceștia înseamnă mult. Iar pentru familiile lor, pe care noi nu le putem înțelege, din câte văd, și e normal, pentru că imaginația nu poate fi atât de bogată încât să înțelegem prin ce trece un părinte care are un copil bolnav”, a spus Macovei.

Edilul-șef al orașului nu a fost de acord cu această majorare.

„Numărul preșcolarilor a scăzut, în acest an fiind cu 728 de elevi mai puțin decât anul trecut. Acestea sunt datele pe care le am de la colegii mei. Oricât de mult ar crește aceste burse, nu este suficient. Haideți să ne uităm și la cât au crescut alocațiile. Noi creștem în măsura în care ne permite și bugetul”, a replicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Amendamentul a fost aprobat de către consilieri. Prin urmare, proiectul a fost modificat la capitolul cuantumului bursei de ajutor social, valoarea finală a acesteia fiind de 300 de lei, pe parcursul întregului an școlar.

Numărul bursierilor reprezintă mai bine de 10% din totalul de 18.946 de elevi înscriși în municipiul Botoșani. Cele mai mari astfel de procente prezintă Școala Gimnazială nr. 2 (25,33%), Liceul de Arte „Ștefan Luchian” (23,25%), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (20,09%), Liceul cu Program Sportiv (19,01%) și Colegiul Național „A. T. Laurian” (17,77%).

Bursele școlare se asigură din bugetele locale și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.

 

Spune-ne opinia ta