Pus la zid de consilierii locali liberali vizavi de modul cum înțelege să sprijine sistemul educațional botoșănean, edilul municipiului a ținut să precizeze că micșorarea cuantumului burselor școlare nu a avut niciun fel de substrat, nici politic și nici de altă natură, decizia doar strict legată de susținerea financiară de la buget.
Deblocarea situației privind racordarea sălii de atletism a Liceului cu Program Sportiv la utilități publice sau depunerea a două proiecte, în valoare totală de peste 6 milioane de euro, privind acordarea de echipamente elevilor și cadrelor didactice pentru învățământul online, respectiv dotarea unităților de învățământ cu dezinfectanți pot fi doar câteva exemple prin care primarul Cosmin Andrei susține actul educațional.
Condamnând modul prin care consilierii locali liberali s-au folosit de elevi și au solicitat majorarea burselor, primarul susține că noul impact financiar este nesustenabil, adică de 4.570.800 de lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro.
"Păstrarea burselor la valoarea propusă de colegii liberali ar fi însemnat ori o creștere a taxelor și impozitelor botoșănenilor, ori o diminuare a numărului de burse acordate. Am căutat astfel o soluție ca bursele să fie majorate, comparativ cu valoarea inițială, dar să avem și un impact financiar sustenabil”, a precizat primarul Cosmin Andrei, adăugând că acesta ar fi de 2.560.560 de lei, impact peste cel al multor orașe din țară, inclusiv municipiul Brașov.
În baza hotărârii adoptate de CLM bursele de performanță vor fi în valoare de 200 de lei, cele de merit de câte 150 de lei, de studiu – 130 de lei și bursele de ajutor social, de câte 120 de lei, cele de la Botoșani fiind mai mari chiar decât bursele acordate la Cluj – Napoca, prin decizia consilierilor locali din iulie 2020, unde cele de performanță sunt de 130 lei, de merit - 100 lei, de studiu - 85 lei iar bursele de ajutor social, de câte 80 de lei. La Timișoara, valoarea burselor este și mai mică, cuprinsă între 70 și 100 de lei.