Bugetul societății Modern Calor a stârnit dihonii în Consiliul Local

Aprobarea bugetului de venitului și cheltuieli al societății municipale de termoficare a stârnit vii controverse între aleșii municipali, chiar și online, în lipsa avizului din partea Consiliului de Administrație al Modern Calor SA.

Mai mult, deși nu era îndrituit, primarul Cosmin Andrei, a adus un amendament proiectului de hotărâre, solicitând creșterea cu 5% a cheltuielilor cu personalul, acest procent urmând a se aplica numai personalului de execuții din cadrul societății de termoficare.

Suntem cu toții conștienți că fiecare societate subordonată Consiliului Local are nevoie de buget pentru a putea funcționa, dar total ilegal să votăm un buget fără avizul Consiliului de Administrație. Sigur, ne veți spune că acolo nu există CA, dar cum s-a procedat la Urban Serv, așa se poate proceda și la Modern Calor. În ceea ce privește amendamentul, vreau să vă spun că este un act discriminatoriu, iar persoana care a inițiat acest amendament nu are niciun drept legal. Oricare consilier local, în calitate de membru al Adunării Generale a Acționarilor, putea iniția un asemenea amendament. Avizul CA-ului este o piesă importantă și esențială, fără aviz bugetul este. Prin urmare, eu mă voi abține de la acest vot, a declarat fostul primar Cătălin Flutur.

Primarul Cosmin Andre s-a arătat extrem de iritat de modul în care unii aleși locali tratează o problemă atât de stringentă pentru societatea de termoficare.

Societățile subordonate Consiliului Local, nu au bugete și nu pot funcționa, nu pot să-și deruleze investițiile. Găsiți tot felul de tertipuri și așa zise argumente, mai mult cu tentă politică, pentru a nu vota acest buget al unei societăți importante a municipiului. Este o patimă politică exacerbată pe care nu o înțeleg. Suntem aproape la jumătatea anului și nu avem bugete, precizat edilul municipiului.

Un obișnuit al interpelărilor, consilierul liberal Eugen Țurcanu nu s-a lăsat mai prejos și a declarat că el nu vrea să dea cu subsemnatul peste câțiva ani, pentru un buget aprobat pe genunchi.

Nu avem avizul CA-ului, nu putem vota bugetul. Eu nu vreau să dau cu subsemnatul, iar cu chestia asta cu votul politic nu are niciun fel de legătură. Domnul director Sandu de ce nu vine să ne explice, să ne răspundă la întrebări. Îl să iasă din carapacea lui și să obțină avizul de la Consiliul de Administrație și să votăm bugetul de la Modern Calor. Haideți să ne asumăm legal acest buget și să ne apărăm pielea de ulterioarele reacții adverse, a spus consilierul Țurcanu.

Nici de Uniunea Salvați România nu au stat deoparte, iar consilierul Raluca Curelariu a declarat că se va abține de la vot, argumentând că BVC-ul Modern Calor are foarte multe probleme.

Nu poți să-ți fundamentezi un buget de venituri pe majorări de tarif ulterioare, care vor fi votate sau nu. Îți construiești bugetul prin prisma unei viitoare majorări de tarif care nici măcar nu știi dacă va fi aprobat. Noi ne vom abține, a precizat alesul USR.

După ce a activat ani de zile, atât în domeniul privat cât și în sistemul public, viceprimarul Liviu Toma s-a arătat mirat, după ce a observat în proiectul de hotărâre, lipsește avizul CA al Modern Calor SA.

Nu am fost ales municipal în anii în care s-au declanșat problemele în termoficare, dar vreau să vă spun că în ani de zile de activitate, eu nu m-am întâlnit cu asemenea situație. Să votezi un buget fără aviz al CA-ului. Din câte știu eu, PSD-ul are cel puțin doi specialiști în cadrul Consiliului de Administrație și cu siguranță cunosc problematica societății. Nu este prima dată când se votează un buget la o societate subordonată și avizul este imperativ necesar. Hai să nu mai greșim de aici încolo, a spus viceprimarul Toma.

Într-un final, proiectul de HCL a fost supus la vot, fiind respins, doar 9 voturi, aleșii locali afirmând la unison că în momentul în care avizul de la CA există, se poate convoca o nouă ședință extraordinară pentru votare bugetului Modern Calor SA.

 

 

Spune-ne opinia ta