Bugetul municipiului Botoșani votat în lipsa lui Cosmin Andrei și fără dezbatere publică. „Domnul primar vrea să conducă orașul cu 270 de pagini scrise la mișto”

Aceste două aspecte au fost dur criticate de aleșii locali.

Bugetul municipiului Botoșani votat în lipsa lui Cosmin Andrei și fără dezbatere publică. „Domnul primar vrea să conducă orașul cu 270 de pagini scrise la mișto”

   Foto: Arhivă Știri.Botoșani.Ro

Luni, 12 februarie 2024, la sediul Primăriei municipiului Botoșani a avut loc una dintre cele mai importante ședințe din an în care a fost votat bugetul pentru anul 2024.

Deși este considerată a fi una dintre cele mai importante ședințe din an, edilul șef al municipiului reședință de județ, Cosmin Andrei, nu a participat și nici nu și-ar fi motivat absența. Lipsa primarului a fost aspru criticată de aleșii locali.

Mai mult decât atât, bugetul nu a fost pus în dezbatere publică în conformitate cu prevederile legii, ci cu trei zile înainte de convocarea ședinței. Din acest motiv, consilierii s-au plâns că nu au avut timpul necesar pentru a analiza în amănunt proiectul.

„Este de departe cel mai netransparent buget de la Revoluție încoace...”

Primul care a intervenit și a criticat absența edilului șef a fost chiar fostul primar al municipiului Botoșani, liberalul Cătălin Flutur.

În plus, consilierul local a comentat și faptul că proiectul nu a fost propus spre dezbatere publică într-un termen rezonabil, dar și că o astfel de atitudine a avut-o și Cosmin Andrei în 2019, pe vremea când era viceprimar, iar Cătălin Flutur primar. Atunci, Cosmin Andrei l-ar fi criticat pe Cătălin Flutur pentru faptul că proiectul ce vizează bugetul local nu ar fi fost transparent.

„În fiecare an am spus că ședința în care se votează bugetul este cea mai importantă ședință din an și cu adevărat așa este. Este de fapt punctul de plecare în anul respectiv și se creează, de obicei, foarte multe discuții. Este de departe cel mai netransparent buget de la Revoluție încoace. Îmi pare rău că nu este domnul Cosmin aici în sală. Nu s-a mai întâmplat de la istoria de după revoluție ca cel care propune să nu fie în sală. Când eram primar în 2019 domnul Cosmin, făcând intervenție asupra bugetelor pe care le-am propus, m-a acuzat de netransparență decizională, că am pus bugetul cu cinci zile înainte și nu cu șapte așa cum prevede legea. Eu citesc acum din ce a spus domnul Cosmin: este o lipsă de transparență, iar această lipsă de transparență nu este o abordare sănătoasă pentru democrație, că trebuie să acordăm respect botoșănenilor care trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lor. Că am pus prea târziu și că am ceva de ascuns (...) Acum pun și eu aceleași întrebări. Dacă am greșit atunci, îmi pare rău. Dar noi bugetul ăsta l-am primit acum trei zile, nu a fost nicio dezbatere publică pe buget și a trebuit să stăm tot weekend-ul să ne uităm atent la buget, să vedem dacă a fost sau nu bine făcut”, a declarat Cătălin Flutur, consilier local din partea PNL, în cadrul ședinței extraordinare din cursul zilei de luni, 12 februarie.

„Domnul primar Cosmin Andrei vrea să conducă orașul cu 270 de pagini scrise la mișto”

De aceeași părere a fost și Raluca Curelariu, consilier local din partea USR, care a comentat lipsa primarului Cosmin Andrei.

Susțin faptul că acest buget a fost prezentat în mod netransparent, într-adevăr termenul de analiză a fost unul mai scurt decât în anii trecuți. Mi se pare o lipsă de obraz crasă absența domnului primar de la cea mai importantă ședință de Consiliul Local din an”, a declarat Raluca Curelariu în cadrul ședinței de Consiliu Local.

La o zi după ședința în care a fost votat bugetul, partidul Uniunea Salvați România (USR) Botoșani a organizat o conferință de presă pe această temă.

„Domnul primar a decis să nu vină ieri (n.r. 12 februarie 2024) la ședința de Consiliul Local. Este pentru prima oară de când urmăresc activitatea când edilul orașului decide că prezența lui nu este necesară la cea mai importantă ședință de Consiliu Local. Nu am avut nici dezbatere publică în 2024 pe buget. Cu atât mai mult cu cât forma detaliată a bugetului a fost publicată doar cu câteva zile înainte de ședință. Vreau să spun că proiectul de buget pe care a trebuit să îl studiem de joi până luni are 270 de pagini. Așa vrea domnul primar Cosmin Andrei să conducă orașul, cu 270 de pagini scrise la mișto pe care cineva trebuie să le amendeze, să le îmbunătățească în doar câteva zile. Bugetul pe 2024 reprezintă dovada vie că avem nevoie de o schimbare în Botoșani”, a declarat Raluca Curelariu în cadrul conferinței organizate la sediul USR.

Veniturile bugetului local pentru anul în curs sunt cu 14% mai mici față de anul 2023. Mai exact, aleșii locali au votat bugetul pentru 2024 care este de 299.238,90 mii de lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 311.867,77 mii de lei.

Deficitul de 12.628,87 mii de lei va fi acoperit din excedentul anului trecut. Din suma totală, 18,3 milioane de lei este bugetul pentru dezvoltare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
943

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9253

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1300

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...