"Noi, cetatenii acestui oras, cerem ca locul incarcat de istorie, CENTRUL VECHI, sa fie redat botosanenilor, sa fie inclus in circuitul turistic, sa fie un loc de promenada cu care sa ne putem mandri asa cum o fac sibienii, brasovenii etc.".
Centrul Istoric a fost supus unui program de reabilitare incepand cu anul 2008, cu sprijin financiar european, prin intermediul unui program PHARE, a carui valoare depaseste 7 milioane de euro.
Programul de reabilitare a Centrului istoric si a zonei pietonale din municipiul Botosani a scos la lumina noi date istorice cu privire la vechimea orasului. O echipa de cercetatori formata din arheologi ai Muzeului Judetean Botosani si ai Muzeului Bucovina din Suceava, ca urmare a sapaturilor efectuate, au descoperit materiale ce indica faptul ca Botosanii dateaza, de fapt, din ultimele decenii ale secoluiui al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea.
"Reabilitarea Centrului Vechi era extrem de importanta pentru municipiul Botosani. Partea cea mai dificila a fost reabilitarea, in intregime, a retelei de canalizare si colectare a apelor pluviale, dar si a retelei electrice. Este o investitie mare, beneficiar final fiind Consiliul Local Botosani", spunea in urma cu un an Mugurel Flutur, primarul municipiului Botosani.
Printre obiectivele proiectului au fost reabilitarea a 18 cladiri cu valoare patrimoniala si a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului, imbunatatirea unor elemente de infrastructura care sa permita valorificarea centrului istoric din punct de vedere turistic, comercial si de servicii si valorificarea patrimoniului reabilitat prin consacrarea municipiului Botosani ca zona de atractie turistica importanta a regiunii Nord Est.
Din punct de vedere al patrimoniului istoric construit, municipiul Botosani se afla intr-o pozitie privilegiata printre orasele tarii. Partea cea mai valoroasa din punct de vedere arhitectonic a orasului o reprezinta Centrul Istoric Comercial, care grupeaza un numar mare de cladiri datand din secolele XVII-VIII. Insa, cea mai mare parte a cladirilor din Centrul Vechi dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea, 62 dintre ele fiind monumente de importanta nationala.
De remarcat, de asemenea, ca ansamblul arhitectural de la Botosani, bine conservat, este unul unic in zona Moldovei, fapt care ar putea aseza vechea urbe pe harta turistica a Romaniei si nu numai. Asta, insa, cu o politica bine instrumentata, care sa delimiteze spatiul vizat si sa recompuna fidel atmosfera de epoca, redand astfel Centrului Istoric stralucirea pe care o merita.
Turism sau locuinte sociale?
Repopularea Centrului Istoric si revenirea la situatia de pana acum, provocatoare de conflicte prin mentinerea statutului de zona de pericol va anula intreaga investitie realizata, precum si neatingerea principalului obiectiv al proiectului de 7 milioane de euro: refacerea Centrului Vechi in scop turistic, cultural, istoric.
Centrul Istoric al Botosanilor nu trebuie sa acopere o necesitate sociala a urbei! Vechii chiriasi care nu au dovedit de-a lungul timpului buna credinta, si care nu vor proba ca dispun de resurse financiare pentru a intretine in conditii optime spatiile renovate ar trebui sa fie inlocuiti cu alti cetateni, pe baza unor criterii stricte (asa cum, prin Agentia Nationala de Locuinte, exista conditia ca beneficiarul sa fie salariat si sa demonstreze ca va fi capabil sa achite datoriile ce ii revin).
Masura anuntata de municipalitate – supravegherea drastica a zonei: patrulare 24 de ore din 24, razii si supraveghere video, nu va reusi sa atraga in zona botosanenii dornici de promenada, ci va adanci si mai mult presiunea deja existenta.
Catalin Flutur: "Cum stiu eu cine are gena de distrugere?"
Primarul Catalin Flutur pare, insa, mai mult decat optimist in legatura cu viitorul acestei zone.
"Avem un exemplu pozitiv in zona Centrului Vechi, pentru ca de cinci ani cele trei imobile pe care le-am reconstruit in totalitate de langa Rares, cam in aceeasi parametri, dar acelea au fost din banii proprii, in momentul in care le-am oferit conditii, adica baie, apa, le-am reabilitat podul sa nu ploua, locuintele arata foarte bine. Intrebarea mea este: cum stiu eu ca cel care a stat acolo si vine inapoi distruge, iar daca il aducem pe altul nu distruge? Asta nu poate sa o stie nimeni cui dam daca distruge sau nu distruge", a precizat joi Catalin Mugurel Flutur, adaugand faptul ca va exista o monitorizare stricta a chiriasilor si ca se vor lua masuri imediate in cazul in care se vor constata nereguli.
"Obligatia noastra este un contract foarte bine intocmit in momentul de fata si un control macar lunar in acele cladiri, control de la administratorul de imobil, de la Locativa. Indiferent cine vine, ca vine tot ala, sau altul, ca sa prevenim este foarte clar ca vom face control. Cel care a distrus, vandut sau nu stiu ce a facut, conform contractului va fi evacuat si aducem pe altcineva. Cum stiu eu cine are gena de distrugere?", a incheiat retoric edilul de Botosani.
Reprezentantii Locativa recunosc faptul ca in unele imobile aflate in proprietatea municipalitatii, si unde locuiesc romi, sunt distrugeri, insa spun ca nu au pe cine sa traga la raspundere.
"Noi am facut anchete, insa in momentul in care am discutat cu ei nimeni nu a recunoscut nimic, se acopera unul pe altul. La ghetouri, in Parcul Tineretului, toaletele au fost distruse, le-am reparat, dar fiindca sunt comune, pe cine sa tragem la raspundere?", a spus Florin Gornea, directorul Locativa.
In schimb, directorul Locativa sustine ca in Centrul Vechi, dat fiind ca fiecare locuinta va avea toaleta proprie, in momentul in care vor aparea distrugeri, se va sti cine este faptasul, pentru ca se incheie contracte individuale cu fiecare chirias in parte. La fel se va proceda si in cazul in care vor exista stricaciuni in imobile, spune Florin Gornea.
Ce spun botosanenii!
Centrul Vechi este al Botosanilor. Botosanenii il vor inapoi. Dovada numeroasele postari pe forumul Stiri Botosani, din care vom reda in continuare, cu speranta ca edilii vor tine cont si de parerile cetatenilor acestui oras:
"Noi, cetatenii acestui oras, cerem ca locul incarcat de istorie, CENTRUL VECHI, sa fie redat botosanenilor, sa fie inclus in circuitul turistic, sa fie un loc de promenada cu care sa ne putem mandri asa cum o fac sibienii, brasovenii etc. Toti cei care doresc acest lucru sa intervina macar cu un comentariu pentru acest subiect".
"Este foarte necesara o consultare publica, tiganii nu au ce cauta in CENTRUL VECHI, pentru cei nascuti in Botosani acest loc este SACRU. Puteti sa mobilizati si trupele NATO, tiganii nu-i poti face oameni civilizati, de asemenea nu cred in integrarea lor si nimeni nu crede".
"Din pacate, Primarul trebuie sa respecte un soi de contracte pe nimic facute de Locativa cind Centrul Vechi a fost abandonat oricaror intimplari nepedepsite de lege, ci chiar incurajate, contacte, pasamite, devenite Lege pentru Edil, in timp ce pentru nenorocitii de chiriasi orice lege poate fi incalcata, chiar si Legea patrimoniului national care apara orice site arhitectonic asa cum este declarat cel al Botosanilor, unul dintre cele mai mari si mai reprezentative pentru identitatea istorică a acestei zone. Din pacate, asa se pune problema. Ce este atit de greu sa se dea o hotarire a Consiliului Local prin care acest site sa devina o adevarate rezervatie arhitectonica, rezervatie de istorie si cultura, in care nu se poate face orice si oricum si, mai ales nu poate locui cei care nu au dovedit vreodata ca pot pastra atit curătenia, dar mai ales civilitatea acestei zone, aşteptate de multi botosaneni ca o veche zona de liniste, promenada si satisfactii culturale, de la magazine de antichitati, anticariate, galerii de arta, puncte muzesitice, centre de informare, artizanate pline de tot felul de suveniruri, care sa atraga cit mai multi turisti. Zau aşa, Domnule Primar, daca veti lua o decizie buna, veti primi toata admiratia si increderea botosanenilor, insa daca vei readuce intreaga liota de concitadini fara nici un capatii, veti pierde foarte mult, poate chiar tot ce ati facut in acesti opt ani in Botosani. Reflectati si nu va ginditi la citeva familii de tigani, care asa cum au stat unde au stat pina acum, sa stea in continuare si sa dovedeasca ca pot face din acele spatii adevarate locuinte. Nu sa mai aduceti pe vechii chiriasi, ci sa-i scoateti si pe actualii chiriasi care deja murdaresc si inspaiminta locul si sa redati civilizatiei ce o merita Botosanii, loc de cultura si de mare traditie. Orice contract poate fi reziliat de proprietar, daca in timp chiriasii au dovedit rea credinta. Si chiriasii pe care vreti sa-i re-aduceti in locuintele din Centrul vechi, cit de cit reabilitat, au dovediti cu asupra de masura ca nu-si merita locul acolo".
"Orice contract are doi parteneri... unul poate denunta orice contract chiar daca atrage anumite penalitati. Eu as fi de acord sa acorde primaria orice fel de compensare (dar de bun simt) pentru a curata centrul!!! Sa transformam centrul istoric in ce a fost odata!! Si, de ce nu, sa-l aducem la nivelul celui din Brasov!!! DOMNULE PRIMAR, ESTE O PROBLEMA DE INTERES LOCAL SI AR TREBUI ORGANIZAT UN REFERENDUM!!!"
"Actuala conducere din primarie va face cea mai mare greseala. Pierdeti practic unica ocazie prin care le puteti reda botosanenilor orasul pierdut, si anume centrul vechi. Degeba spuneti ca a fost facut din bani europeni. NOI suntem in Europa DEJA, iar bugetul uniunii europene, de unde v-au venit banii, e alcatuit si cu banii nostri, pentru ca o parte din impozitele colectate de stat, chiar de la Botosani, sunt virati uniunii europene. Adica banii va vin tot de la cetateni, insa cu robinetul la Bruxeles . Din cate stiu eu tiganii nu platesc taxe pe niciunde. De ce le dati centrul vechi reabilitat? Centrul vechi e un lucru sensibil in orasul acesta".
"Centrul Vechi trebuie conservat prin aceasta actiune prin care vor fi scosi de acolo locatarii care au dovedit si dovedesc si acum ca nu pot pastra si respecta ceva de asemenea valoare".
Botosanenii vor sa fie consultati in legatura cu Centrul Istoric!
Stiri Botosani Thursday, 29 September 2011 AdministrațieSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Juniori de la FC Botoșani convocați la lotul național!
Patru juniori din cadrul Academiei FC Botoșani, componenți ai echipelor U14 și U15, au fost convocați pentru a participa la acțiunea de selecție pe care Federația Română de Fotbal (FRF) ...
PSD Botoșani îl va susține pe primarul Cosmin Andrei, dacă se va organiza un referendum local privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi!
PSD Botoșani va desfășura o campanie în sprijinul primarului Cosmin Andrei dacă acesta va organiza un referendum local pe tema evacuării chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric. ...
Peste 50 de sancțiuni și zeci de puncte penalizare, aplicate de polițiștii botoşăneni!
Pe perioada weekendului , traficul rutier și pietonal s-a aflat în atenția polițiștilor locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice, fiind prezenți în zonele predis...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.11 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici