Începând cu luna ianuarie 2021 cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul municipiilor, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protecție a copilului, se vor finanța 90 la sută din bugetul de stat și 10 la sută din bugetele locale.
Guvernul urmează să reglementeze componența comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap și va include in acestea reprezentanții municipiilor.
Se va relua și se vor accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului, catre autoritățile locale.
Va fi elaborată o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate in proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului ( MTS ) către municipia. Vor fi ugentate procedurile de transfer ale acestora și va permite cadastrarea si intabularea bunurilor după transferul acestora către municipia. S-a agreat și elaborarea unui proiect al “Legii zonelor metropolitan” care va fi susținut de Guvern.
S-a acceptat propunerea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finantarile rambursabile, care este in prezent de 1.200 mil. lei, pentru anii 2021/2022 /. ( Autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale - CAIL).
Suportarea costurilor burselor si a transportului public pentru elevi de catre Guvern. Primul ministru Florin Cîțu, a asigurat primarii de municipii, referitor la consultarea in elaborarea ghidurilor, pentru programele cu finanțare europeană care fac parte din acordul de parteneriat dintre România și Comisia Europeană, aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru Planul Național de Redresare si Reziliență.