Autoritățile din toate județele Moldovei vor să construiască un Institut Regional de Medicină Cardiovasculară la Iași

Autoritățile din toate județele Moldovei vor să construiască un Institut Regional de Medicină Cardiovasculară la Iași

Prefectul Dan Nechifor susține că de la nivelul județului Botoșani este văzut ca esențial un proiect ce-și propune realizarea unui nou institut regional dedicat afecțiunilor cardiace.

Declarația a fost făcută astăzi de prefectul Dan Nechifor la Iași, la evenimentul ”Împreună pentru Inima Moldovei”, organizat de Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardio-Vasculare ”Prof. Dr. George I.M.Georgescu” și Comuna Miroslava,

”Specialiștii din cardiologie sunt puțini și superaglomerați la nivelul județului Botoșani. Ani la rând botoșănenii au avut de suferit din această cauză, făcându-și programări cu luni de zile înainte, căutând de multe ori clinici și spitale din alte județe. Un Institut de Medicină Cardiovasculară în Moldova este mai mult decât necesar, pentru că ar salva vieți, ar veni cu soluții și echipamente moderne și axate pe acest tip de afecțiuni, ar prelua din tumultul de pacienți ce nu-și găsesc remediul și specialiștii la ei acasă.”, a explicat prefectul Dan Nechifor.

Într-un comunicat, Cancelaria Prefectului de la Botoșani a anunțat că evenimentul de la Iași a avut loc joi dimineață, cu participarea nu doar a specialiștilor din domeniu, ci și cu reprezentanți ai administrației publice din întreaga Moldovă ce au răspuns invitației adresate de recunscutul Prof. Dr. Grigore Tinică, președintele Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară și managerului Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. I.M.Georgescu” din Iași.

Instituția pe care o conduce Tinică funcționează acum în spațiul Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, unitate ce nu mai face față solicitărilor din partea pacienților. Deservind 5,5 milioane de locuitori din 8 județe situate în N-Estul și S-Estul țării, acesta este obligat să facă față la de trei ori mai mulți pacienți decât restul spitalelor din țară, respectiv 42 de locuitori la un pat de spital.

Investiția pentru noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) ar avea o valoare aproximativă de cca 350 de milioane de euro, fonduri nerambursabile iar suprafața totală ar fi de 12 hectare de teren localizate pe teritoriul comunei Miroslava.

Capacitatea institutului ar putrea fi de 450 de paturi, iar serviciile furnizate ar fi ”comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă.”, așa cum au anunțat inițiatorii proiectului la întâlnirea menită să prezinte importanța noului institut atît reprezentanților societății civile cât și decidenților politici, a mai adăugat sursa citată.

Cei prezenți au semnat un angajament pentru susținerea construirii IRMC, ca o garanție a voinței comune necesare pentru costruirea noului institut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Ploşniţele dantelate, numite și „tigri”, care sunt imune la substanţele chimice, ocupă încet încet toată România

astăzi, 12:15
716

O specie invazivă de insecte s-a înmulţit foarte mult în România, loc în care nu are niciun duşman natural. Mai mult, aceste insecte, care sunt extrem de agresive, sunt imun...

Avem cu ce ne “mândri”: Printre cele mai mici salarii din Europa dar plătim preţuri mai mari pe alimente

astăzi, 11:15
231

În România, preţul multor alimente de bază este mai mare decât în alte ţări. Carnea este mai scumpă decât la polonezi, iar la brânză sunt cel puţin zece ţă...

Varianta Delta se răspândește ca pojarul și varicela. Este unul dintre cei mai transmisibili viruși cunoscuți

astăzi, 10:00
637

Cazurile cu varianta Delta a coronavirusului se înmulțesc pe zi ce trece iar varianta indiană a coronavirusului determină cazuri grave de COVID-19, care de cele mai multe ori sfârșesc ...