Atitudinea unor funcţionari din Primărie, reclamată de botoşănenii care doresc un loc de parcare
DE LA CITITORI

O lipsă de comunicare eficientă duce la apariţia de suspiciuni care nu onorează administraţia locală, mai ales atunci când sunt puse în discuţie probleme cu care botoşănenii se confruntă de ani de zile. Lipsa locurilor de parcare este una dintre ele.

Atitudinea unor funcţionari din Primărie, reclamată de botoşănenii care doresc un loc de parcare

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Totul a pornit de la o sesizare primită de Ştiri.Botoşani.Ro, în care un botoşănean reclamă modul echivoc prin care funcţionari din cadrul municipalităţii au răspuns unor deţinători de autoturisme, aflați în căutarea unui loc de parcare.

"La începutul acestui an, două persoane au încercat să contracteze un loc de parcare pe partea cu clădirea Junior, de la Calea Naţională pâna la Cuza Vodă. Solicitând la Primărie informaţii despre dacă şi cum sunt închiriate /concesionate cele 7-8 locuri (marcate cu scaune în faţa magazinului auto Xandor), au primit doar eschive sau li s-a refuzat vreun răspuns, concluzia fiind aceea că există o înţelegere de altă natură între oamenii din Serviciul respectiv şi acea firmă, atât timp cât nici la locurile de parcare nu sunt afişate acordurile conform legii", arată botoşăneanul.

Viceprimarul Marian Murariu, care are în subordine Serviciul Patrimoniu, s-a interesat de situaţia semnalată de botoşănean iar răspunsul a fost că reprezentanţa auto achită taxele de concesionare pentru locurile de parcare ocupate.

"De şase ani, firma Xandor plătește rezervarea pentru zece locuri de parcare, şapte locuri la Xandor şi trei locuri pe George Enescu. Dacă un cetăţean plăteşte rezervarea locului de parcare 117 lei, firma plăteşte, ca agent economic, 438 de lei pe an pe loc şi au aprobare specială numai pentru că se ocupă de comerţul cu automobile. Mai sunt şi de la alte magazine cu câte un loc- două plătite, însă cetăţenii nu pot lua în zona respectivă loc, ci numai cei de la magazine. Xandor ocupându-se cu comerţul cu automobile are mai multe locuri, iar ceilalţi agenţi economici plătesc locul de parcare la aceeaşi valoare (438 de lei pe loc). Locurile la stradă rămase sunt publice şi pot fi ocupate de oricine, însă proprietarii de autoturisme din zonă îşi pot lua loc de parcare în spatele blocului, dacă mai sunt locuri libere", spune viceprimarul Marian Murariu.

Dacă lucrurile sunt atât de clare, este de neînţeles atitudinea funcţionarilor de la Patrimoniu, care au preferat să lase o impresie greşită botoşănenilor care au solicitat informaţii despre respectivele locuri de parcare. În cazul în care răspunsul lor oferit botoşănenilor ar fi fost la fel de argumentat ca cel oferit de viceprimarul Marian Murariu, acest subiect de presă nici nu ar mai fi existat.

Pe de altă parte, însă, reglementările arată că botoşănenii, persoane fizice sau juridice, care au concesionat un loc de parcare au obligaţia să-l marcheze în mod corespunzător, şi anume să scrie "Rezervat" pe asfalt, numărul de înmatriculare al autovehiculului, dar şi o plăcuţă, care să fie vizibilă în cazul în care locul de parcare este acoperit cu zăpadă. Acest lucru a fost explicat de Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale, pentru Ştiri.Botoşani.Ro într-un alt material.

"În momentul în care ai concesionat un loc de parcare, ai obligatia să-l marchezi şi să-l însemni corespunzător cu numărul maşinii pentru care ai concensionat loc. Se pune şi o tăbliţă cu numărul de înmatriculare şi cu acordul, care îţi dă dreptul ca locul de parcare să fie rezervat, pentru ca iarna, daca ninge, nu se vede marcajul de pe asfalt. Cetateanul are obligatia sa-si marcheze locul de parcare, plus plăcuţa respectivă", declara Ioan Onuţu.

În municipiul Botoșani sunt 8.000 de locuri de parcare, 6.500 fiind rezervate. Taxa de rezervare a locului de parcare rămâne şi în 2017 la același nivel ca și până acum, respectiv 117 lei/an.

 

Spune-ne opinia ta