Dacă vrem să stopăm decesul păsărilor marine în urma ingerării fragmentelor din plastic, trebuie să reducem sau să îndepărtăm deşeurile marine din mediul înconjurător.
În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări migratoare nominalizate în Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice, dintre care amintim: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.
"Tema poluării cu deșeuri de plastic a mediului înconjurător revine, în acest an, în atenția comunității internaționale, în legătură cu protejarea păsărilor migratoare. Aceste deșeuri, aruncate la întâmplare, se descompun in timp în fragmente mici care ajung, de cele mai multe ori, în stomacul păsărilor. Statisticile internaționale arată că, anual, peste 1 milion de păsări marine mor din cauza ingerării acestor deșeuri de plastic", a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.