APM Botoșani: Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de activităţi destinate marcării Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare. Tema din acest an: "Protejează păsările: combate poluarea cu plastic!" evidențiază impactul negativ al poluării cu materiale plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.
 
Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităților antropice nesustenabile sau a poluării. Peste şase milioane de tone de deşeuri sunt aruncate în oceane în fiecare an, iar 80% dintre acestea sunt deşeuri de plastic. Aceste deșeuri cauzează moartea a unui milion de păsări marine în fiecare an.

Dacă vrem să stopăm decesul păsărilor marine în urma ingerării fragmentelor din plastic, trebuie să reducem sau să îndepărtăm deşeurile marine din mediul înconjurător.
 
Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesității protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora și anume: acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice în aria naturală protejată Mlaștina Iezerul Dorohoi, distribuirea de materiale informative în unitățile de învâțământ din județ, publicarea unui material informativ pe site-ul APM Botoșani. 

În judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări migratoare nominalizate în Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice, dintre care amintim: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

"Tema poluării cu deșeuri de plastic a mediului înconjurător revine, în acest an, în atenția comunității internaționale, în legătură cu protejarea păsărilor migratoare. Aceste deșeuri, aruncate la întâmplare, se descompun in timp în fragmente mici care ajung, de cele mai multe ori, în stomacul păsărilor. Statisticile internaționale arată că, anual, peste 1 milion de păsări marine mor din cauza ingerării acestor deșeuri de plastic", a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.
 
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Măsuri aspre dispuse de polițiștii din Botoșani față de o șoferiță care circula cu aproape 200 de km/h în localitate!

Sunday, 20 July 2025

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar, pe DN 29 C, în localitatea Varfu Câmpului, un autoturism care se deplasa cu aproximativ 200 de km/h. Aceștia a...

Ministrul Sănătății, mesaj tăios pentru șefimea din spitale: „Cine nu înțelege, să lase locul celor care pot construi”

Sunday, 20 July 2025

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a făcut un tur de forță în spitalele din România. El a dat ca exemplu spitalul de la Baia Mare, care se construiește cu bani din PNRR și l...

Recensământul animalelor, nouă găselniță care ar putea opri un fenomen grav, trecut sub tăcere!

Sunday, 20 July 2025

Ultimul recensământ din Români a avut loc în anul 2022, al patrulea după căderea comunismului, primele fiind în anii 1992, 2002 și 2011. La vremea respectivă, s-a notat c&...