APM Botoșani: 22 mai 2019 - Ziua Internațională a Biodiversității

"Pe teritoriul judeÈ›ului BotoÈ™ani sunt declarate 27 arii naturale protejate de interes judeÅ£ean, naÅ£ional ÅŸi comunitar cu suprafaÈ›a totală de 528.22 km2,  având un regim diferenÅ£iat de protecÅ£ie, conservare ÅŸi utilizare în funcÅ£ie de categoria de protecÅ£ie".

AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului BotoÈ™ani sărbătoreÈ™te pe data de 22 mai 2019, Ziua InternaÈ›ională a Diversității Biologice, printr-o campanie de informare È™i conÈ™tientizare privind importanÈ›a protejării biodiversității  È™i prin acÈ›iuni de monitorizare în arii naturale protejate.

Tema aleasă în acest an pentru marcarea Zilei InternaÈ›ionale a Biodiversității este „Biodiversitatea - hrana È™i sănătatea noastră”. Tema evidenÈ›iază necesitatea conservării È™i protejării diversității biologice, care constituie sistemul suport al vieÈ›ii È™i al sănătății noastre.

Biodiversitatea este o permanentă  sursa de hrană, apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm; este parte din noi, aÈ™a cum oamenii sunt parte a naturii. Calitatea apei pe care o bem, a hranei noastre È™i  a aerului pe care îl respirăm,  depind de eforturile noastre de a păstra natura într-o bună stare de sănătate.

Valoarea economică a biodiversității este evidenÈ›iată prin utilizarea directă a componentelor sale, dintre care menÈ›ionăm resursele naturale regenerabile  cum ar fi speciile de plante È™i animale sălbatice care pot fi recoltate.

În judeÈ›ul BotoÈ™ani există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante È™i animale sălbatice, unele protejate, cu  valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate cu măsuri speciale de management. AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului BotoÈ™ani emite autorizaÈ›ii pentru recoltarea  speciilor de plante medicinale, a fructelor de pădure, ciupercilor È™i animalelor de interes cinegetic. Procedura de reglementare are ca scop exploatarea raÈ›ională a resurselor naturale, care constituie o sursă de hrană. MenÈ›ionăm că în anul 2018, s-au emis 23 de autorizaÈ›ii din care 18 pentru activități de vânătoare È™i 5 pentru recoltarea speciilor de floră sălbatică.

Speciile de plante protejate cum ar fi: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, ruÈ™cuÈ›a de primăvară sunt interzise a se recolta È™i comercializa. De asemenea, acelaÈ™i regim de restricÈ›ie este reglementat È™i pentru speciile de faună protejate cum ar fi speciile de păsări răpitoare - acvila de câmp, acvila È›ipătoare mare, È™orecarul încălÈ›at, codalbul, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, speciile de amfibieni È™i reptile -broasca È›estoasă de apă, tritonul cu creastă È™i altele. Ele pot fi recoltate doar cu ordin de derogare emis de ministrul mediului. 

„Pe teritoriul judeÈ›ului BotoÈ™ani sunt declarate  27 arii naturale protejate de interes  judeÅ£ean, naÅ£ional ÅŸi comunitar cu suprafaÈ›a totală de 528.22 km2,  având un  regim diferenÅ£iat de protecÅ£ie, conservare ÅŸi utilizare în funcÅ£ie de categoria de protecÅ£ie”, a declarat directorul executiv al APM BotoÈ™ani, Eugen Mateciuc.

Pentru marcarea Zilei  InternaÈ›ionale a Biodiversității, AgenÈ›ia pentru  ProtecÈ›ia Mediului BotoÈ™ani organizează o campanie de informare È™i conÈ™tientizare în unități de învățământ din judeÈ› È™i două acÈ›iuni de monitorizare a speciilor de faună sălbatică din  siturile Natura 2000: Cordăreni-Vorniceni È™i Manoleasa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt aÈ™teptaÈ›i la urne în cele 433 de secÈ›ii de votare din judeÈ›ul BotoÈ™ani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)

astăzi, 07:20

Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina OrÅŸivschi: "PETE DE RUGINÄ‚" (Editura "Rocad Center", IaÅŸi, 2011: prefaÅ...

Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei

astăzi, 07:00

Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma apr...