APM a suspendat autorizaţa de mediu pentru depozitul de deşeuri din Stăuceni

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a decis, luni, suspendarea autorizației integrate de mediu pentru depozitul ecologic de deșeuri din comuna Stăuceni, a declarat directorul APM, Eugen Mateciuc.

„Măsura este consecința neîndeplinirii la termen a măsurii de evacuare a levigatului acumulat la baza depozitului, trasată de Garda de Mediu. Decizia intră în vigoare pe data de 1 iulie, dacă operatorul nu o contestă în instanță până atunci sau dacă problema nu este rezolvată în cele zece zile rămase”, a afirmat Mateciuc.

Potrivit acestuia, odată cu intrarea în vigoare a deciziei de suspendare, niciun operator de salubrizare nu mai poate depune deșeurile în singurul depozit ecologic din județ. Consiliul Județean (CJ), proprietar al amplasamentului, și SC Diasil Service SRL Suceava, compania contractată să administreze depozitul, vor trebui să identifice alternative de depozitare în alte județe.

„Fără această autorizație, depozitul este închis, deci sistemul de management al deșeurilor va suferi mari modificări, care cad în sarcina Consiliului Județean”, a precizat directorul APM Botoșani.

Sunt circa 10.000 de metri cubi de levigat acumulat la baza celulei, care periclitează stabilitatea depozitului, riscând să se infiltreze în pânza freatică și în pârâul Burla.

„Toate apele pluviale de pe corpul depozitului ar fi trebuit să ajungă în stația de tratare, însă acea stație a fost subdimensionată de la bun început și nu a făcut față. Avem acolo cantități de levigat din 2017”, a spus Cristina Kashyap, șefa Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

CJ a alocat 2,5 milioane de euro pentru consolidarea digului, unde a apărut o alunecare de teren. În luna martie, consilierii județeni au mandatat operatorul să achiziționeze o instalație modernă de tratare a levigatului prin procedeul de membrane de tip osmoză inversă, pentru a se evita scurgerile de levigat, dar instalația va intra în proprietatea județului în 2024.

Depozitul de deșeuri din Stăuceni a fost construit în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro și dat în folosință în 2016.

În ultimii cinci ani, operatorul a fost sancționat de Garda de Mediu cu nouă amenzi, în valoare totală de 850.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta