Alimentarea cu apă, în Flămânzi: "La 70 de ani, este nevoit să care cu bidonul apă la etajul doi"

Alimentarea cu apă, în Flămânzi: "La 70 de ani, este nevoit să care cu bidonul apă la etajul doi"

Alimentarea cu apă a orașului Flămânzi a revenit în atenția Consiliului Județean Botoșani. O consilieră a semnalat că localnicii din Flămânzi au parte de numai căteva ore pe zi în care apa circulă, societatea responsabilă în acest sens uitând să mai rezolve problema fisurilor conductei de alimentare, cu toate că situația este una veche.

"Problema pe care o aduc în atenția dumneavostră nu este una nouă. Este mult discutată și anul trecut, și acum doi ani, și acum trei ani, de când mă știu în Consiliul Județean. Cetățenii sunt din ce în ce mai revoltați și supărați că ei sunt considerați cumva cetățeni de rangul doi, pentru că trăim în Uniunea Europeană, în care toți avem drepturi egale și acces egal la resurse și la bunuri. Ori la Flămânzi, de ani buni, vara se primește apă câteva ore dimineața și câteva ore seara. Am discutat cu oameni simpli, zugravi, care mi-au spus 'Doamnă, în secolul XXI, trebuie să alerg acasă pentru că, după ora 9, eu nu mai prind apă să fac un duș'. Deci după o zi de muncă, un om nu poate face un duș.

O altă doamnă îmi spune 'soțul meu la 70 de ani este nevoit să care cu bidonul apă la etajul doi', pentru că în orele în care se furnizează apa, nu are presiune pentru a ajunge la etajele superioare. Nu știu dacă domnii directori au văzut că, în orașul Flămânzi, chiar în centru, sunt izvoare de la conducta de apă, de cel puțin un an de zile. Aș vrea să îl întreb pe domnul director ce soluții a găsit, de anul trecut până acum, pentru ca situația să se amelioreze cel puțin. Pentru că eu știu că un manager bun nu caută scuze, ci găsește soluții la probleme. Ori rostul nostru aici este de a crește calitatea vieții oamenilor. Altfel poziția noastră este zadarnică pe aceste scaune”, a declarat Rodica Abăcioaiei, consilier județean.

Prezent în sală, Albert Tănasă, directorul general al Nova ApaServ, a răspuns că știe de situația alimentării cu apă a orașului Flămânzi și că nimeni nu ar putea găsi o soluție imediată, în contextul în care a recunoscut că disconfortul creat este unul vechi. Mai mult decât atât, acesta susține că problema apei se regăsește și în ale localități, inclusiv în municipiul Botoșani.

"Într-adevăr, conducta Flămânzi-Frumușica este o problemă de ani de zile. Indiferent dacă e vorba de mine, ca director general, sau de altcineva, dacă v-ar spune cineva că ar putea găsi o soluție imediată de rezolvare a acestei probleme, ar minți. Ca rezolvare, în următorii ani pot preciza faptul că în cadrul investițiilor ce vor fi realizate, prin derularea Programul Operațional Infrastructură Mare, este prevăzută o aducțiune nouă pe direcția Botoșani-Flămânzi. Abia atunci va fi rezolvată toată situația alimentării cu apă la parametri normali. Nu numai a localității Flămânzi, ci și a celorlalte localități până la Flămânzi. În prezent, soluțiile tehnice care stau la îndemâna oricui sunt acele limitări făcute pentru UAT-urile care sunt în aval de Flămânzi și este singura modalitate pe care o are operatorul. Chiar dacă se creează un disconfort pe aceste comune situate în aval, chiar dacă avem o situație similară și în municipiul Botoșani, în zona Independenței și Călugăreni, de unde primim sesizări că apa nu ajunge la etajele 3 și 4. Problema există și la Răchiți, Unțeni și Stăuceni și procedăm cu aceleași limitări. E drept că mai mult vara, pentru că sunt consumuri pe care nu le putem controla. Conducta a fost dimensionată în anii 79-80, sigur că acum nu face față. Vom avea, însă, proiect pentru o conductă nouă", a declarat directorul.
 
Problema ar putea fi ameliorată, dacă pierderile s-ar stopa sau măcar diminua, ceea ce a susținut și consiliera în plen.
 
"Dacă îmi permiteți, vă propun eu o soluție. Aceea de a limita pierderile, pentru că sunt foarte multe locuri unde conducta a fost spartă. La strada pricipală, în fața primăriei, curge apa de câteva luni de zile. Oamenii știu că este apă, uitându-se la izvorul ăla din fața primăriei", a subliniat Abăcioaiei.
 
Consiliera a precizat că, dacă în celelalte localități pe care conducta le alimentează există un altfel de program a funcționării apei, ceea ce face societatea este discriminare la adresa locuitorilor din Flămânzi.
 
Costică Macaleți a tăiat dialogul, cerându-i lui Albert Tănasă să rezolve cât mai curând problema avariilor conductei și aducerea tuturor clienților Nova ApaServ la același regim de alimentare cu apă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
52

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
251

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
106

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...