110 ani de la prima lege modernă care se referea la pașapoarte. Ziua de 19 martie este dedicată Pașaportului Românesc

110 ani de la prima lege modernă care se referea la pașapoarte. Ziua de 19 martie este dedicată Pașaportului Românesc

Sărbătorirea Zilei Pașaportului Românesc, pe data de 19 martie 2022, marchează împlinirea a 110 ani de la promulgarea, în anul 1912, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 a primei legi moderne care se referea la pașapoarte, „Lege asupra paspoartelor”.

Astfel prin „Lege asupra paspoartelor”, statul român a introdus primele principii generale în privința pașapoartelor și pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorități și cetățeni.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au traversat pământul în lung și în lat, determinați de nevoia de cunoaștere a noi tărâmuri, civilizații și culturi, astfel încât, pașaportul românesc a reprezentat, încă din 1912, un instrument care a facilitat împlinirea acestor aspirații.

Pașaportul românesc a trecut printr-un proces continuu de dezvoltare și evoluție, aspect care a condus la punerea în circulație, în prezent, a unui document de călătorie mai puternic, mai sigur, mai rapid.

În context, merită evidențiat saltul pe care pașaportul electronic românesc l-a înregistrat pe scara internațională a mobilității, ocupând locul 16 în lume și oferind cetățenilor posibilitatea de a călători fără viză în 174 de țări.

Structurile de pașapoarte manifestă o preocupare constantă și continuă pentru ca procesul de eliberare a pașaportului românesc să devină unul cât mai simplu și eficient și să asigure, totodată, menținerea unuia dintre cele mai scurte termene de eliberare înregistrate la nivel european.

În aceste momente aniversare, mulțumirile noastre se îndreaptă către instituțiile colaboratoare, cu sprijinul cărora desfășurăm un serviciu public eficient și performant, dar mai ales către cetățeni pentru încrederea acordată, pe care îi asigurăm, în continuare, că vom menține aceleași înalte standarde de calitate oferite.

Cu ocazia celebrării Zilei Pașaportului Românesc, dorim cetățenilor să se bucure în siguranță de posibilitățile nelimitate pe care acest document de călătorie le oferă.

De ziua Pașaportului Românesc, sâmbăta, 19 martie, angajații Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Botoșani vor procesa cererile cetățenilor la 2 ghișee pentru persoanele programate on line și 2 pentru persoanele care nu au posibilitatea de a efectua o programare.

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Botoșani, va lucra sâmbătă, 19 martie 2022, după programul 08:00 - 16:00.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
300

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
514

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
152

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...