Bugetul pe 2009: Pensiile cresc cu 5%, Educatia va primi cel putin 5% din PIB

 Bugetul pe 2009: Pensiile cresc cu 5%, Educatia va primi cel putin 5% din PIB
Pensionarii din sistemul public vor primi in 2009 o crestere de 5% a pensiilor, in doua transe, de 3% in aprilie si 2% in octombrie, ceea ce duce la cresterea punctului de pensie la 42 - 45% din salariul mediu brut, potrivit discutiilor din coalitie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Pentru pensionarii din sistemul public, in 2009 va exista o crestere de 5%, in doua transe, respectiv 3% in luna aprilie si 2% in luna octombrie, ceea ce duce la o crestere a punctului de pensie de 42-45%, au precizat sursele citate.

Potrivit surselor, se va ajunge la o pensie minima de 300 de lei, in luna aprilie, si de 400 de lei, in octombrie.

Bugetul Ministerului Educatiei pe 2009 va fi mai mare de 5% din PIB, insa nu este sigur ca se va ajunge la nivelul de 6% din PIB prevazut de lege, au convenit, miercuri noaptea, liderii coalitiei reuniti la Palatul Victoria.

Initial, Guvernul luase in calcul o alocare de 4% din PIB pentru educatie. In urma discutiilor de miercuri noaptea, din coalitie, s-a convenit ca Ministerul Educatiei sa beneficieze, in 2009, de un buget de peste 5% din PIB, chiar apropiat de un procent de 6%.

Sursele citate au mentionat ca profesorii vor beneficia in 2009 si de sporuri salariale, dar acestea vor fi, insa, conditionate de reforma in sistem si performanta profesionala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
742

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
181

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
464

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...