„Împreună mai pregătiți” sub acest slogan pompierii botoșăneni au desfășurat, pentru a șaptea zi consecutiv, activități de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros. Duminică, au fost prezenți, în fața Casei de Cultură din Darabani.
Salvatorii au discutat cu cetățenii despre incendiile care pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de folosirea necorespunzătoare a buteliilor.
De asemenea, au adus în atenție modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.
Totodată, i-au sfătuit să-și supravegheze copiii în permanență și să nu lase la îndemâna lor chibrituri, brichete sau lumânări aprinse.
Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații. Totodată, le-au vorbit despre cum trebuie să se comporte în cazul în care descoperă muniție neexplodată.
Cei mai impresionați de activitate au fost copiii, curioși să vadă îndeaproape autospeciala hidroperforare, pirotehnică, de descarcerare, șenilata, kit-ul de salvare din fântâni și sistemul nocturn de iluminat. Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni.
Toți au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, "Atenție la muniția rămasă neexplodată ", „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.
Activitatea a fost organizată cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani.
Acțiunile din cadrul Săptămânii Protecției Civile se încheie pe 4 martie, când comemorăm 47 de ani de la cel mai mare cutremur din România.
Așadar, mâine, pompierii vor fi prezenți în Piața Centrală din municipiul Botoșani cu sfaturi utile și măsuri ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.