Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile a transmis două avertizări pentru cetățenii europeni care călătoresc în Egipt, dar și în Italia. În ambele țări, s-au înregistrat focare de hepatită A.
Luna trecută, au fost raportate de către Germania, Irlanda , Olanda și Polonia cazuri de Hepatită A la persoane care au călătorit în Italia și au fost expuse virusului în perioada ianuarie-martie 2013. Mai exact:
Germania a anuntat 7 cazuri de HAV la persoane care si-au petrecut vacanta la schi in Nordul Italiei.
- 5 dintre cazuri au stat in perioada 16-24 martie in acelasi hotel din Stava/Trentino
- 1 caz a stat in perioada 22 februarie -2 martie intr-un hotel din Moena /Trentino in apropiere de Stava
- 1 caz a stat in Natz/Alto Adige apoi in Stava/Moeva/Soraga in perioada 23 februarie- 3 Martie
Scoicile crude și midiile, posibilă sursă de îmbolnăvire
Irlanda a notificat un caz de HAV la un bărbat care a călătorit în scop de afaceri (nu a skiat) la Monza in Italia, în perioada 27-29 ianuarie 2013. Debutul bolii a fost în 26 februarie. Sursa suspectată: bărbatul a mancat scoici crude în timpul șederii în Italia.
Olanda: a raportat un caz, la un bărbat care a mers la ski în Italia, în perioada 7-12 martie. Debutul bolii la acest caz a fost in 8 aprilie. Bolnavul a mentionat ca a consumat midii, cu toate acestea, in acest moment, nu este clar daca a consumat in Olanda sau in Italia. De la acest pacient s-a izolat virusul hepatitic A HAV13-060 genotipul 1 A.
Polonia a notificat 5 cazuri de HAV la pacienti cu istoric de calatorie in nordul Italiei (Soraga, regiunea Trentino- Alto Adige/Sudtirolhave). Perioada in care au stat in Soraga a fost 16-22 martie. Debutul simptomelor a fost 14 aprilie – 2 Mai. Cele cinci persoane care s-au imbolnavit lucreaza la aceeasi companie in Polonia (calatoria in Italia a fost organizata de catre angajatorul lor, la ea participand si alti 58 de angajati). Sursa de infectie nu a fost inca identificata.
Toti cei 58 de membrii care au participat la caltorie si contactii apropiati ai cazurilor confirmate sunt sub supraveghere epidemiologica.
Egiptul, sursă de infectare pentru 14 țări europene
De asemenea, s-au depistat cazuri de hepatita virala tip A la persoane care călători în Egipt. Până în 30 aprilie 2013 au fost raportate astfel de cazuri în 14 țări europene. Toate cazurile au istoric de calatorie in Egipt. Investigatia epidemiolgica sugereaza o posibila sursa comuna persistenta de infectie in Egipt, cu toate acestea sursa nu a fost inca identificata.
Persoanele confirmate au calatorit in cel putin doua localitati diferite din regiunea Marea Rosie (Sharm_El_Sheikh si Hurghada). Analiza preliminara a locului unde au fost cazate persoanele care s-au imbolnavit a aratat ca acestia au stat in mai multe hoteluri si in statiuni diferite. Au fost identificate trei clustere, dintre cazurile confirmate: doua in Sharm_El_Sheikh (cu 5 si 2 cazuri) si unu in Hurghada (cu trei cazuri). Diferite companii aeriene si diferite aeroporturi au fost folosite de cele mai multe cazuri pentru a ajunge la destinatie.
Sursa de infecție: un aliment contaminat
"Identificarea de cazuri cu secvente identice care au calatorit in diverse locuri din Egipt, din diferite aeroporturi si cu diferite companii aeriene si au stat in diferite hoteluri, poate sugera un produs alimentar contaminat distribuit de aceste statiuni de vacanta, ca vehicul de infectie", sunt de părere experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.
Românii care au în plan să călătorească atât în Egipt, cât și în zona din Italia cu risc sunt sfătuiți de medici să se vaccineze împotriva hepatitei de tip A.
Iata cum se previne hepatita A
Hepatita A este o infectie a ficatului cauzata de un virus care este transmis prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determina o infectie cronica asupra ficatului.
Virusul hepatic A are o perioada de incubație ce variaza între 15 și 45 de zile (în medie – 25 de zile). Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si, mai rar, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa 1-2 saptamani de la debutul bolii hepatice, se poate instala si icterul.
Copiii sunt contagioși mai mult timp
În cele doua saptamani ce preced aparitia icterului, gradul de contagiune este cel mai ridicat, intrucat concentratia de virusi este maxima (aceasta scade dupa instalarea icterului). Copiii pot raspandi virusul hepatic A perioade mai lungi de timp decat adultii, cei mici fiind contagiosi pana la 10 saptamani dupa debutul clinic al hepatitei A.
Prezenta simptomelor in infectia cu virus hepatic A depinde de varsta pacientilor. In cazul copiilor sub 6 ani, 70% dintre infectii sunt asimptomatice; in mod normal, incterul nu asociaza boala. Acest procent nu se mentine in cazul copiilor de peste 6 ani, in cazul carora infectia de obicei este asociata cu simptome, icterul instalandu-se la peste 70% din pacienti.
In cele mai multe cazuri, simptomele dureaza mai putin de 2 luni, dar exista un procent de 10%-15% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic A care a experimentat o boala prelungita si recidivanta, dar care nu a depasit totusi 6 luni.
doctorulzilei.ro
ZONE LA RISC Două țări în care românii merg frecvent în vacanță sunt focare de hepatită. Sunt "suspectate" anumite ALIMENTE
Stiri Botosani Friday, 31 May 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Botoșani - Cel mai sărac județ din țară poate hrăni peste două milioane de români!
astăzi, 09:05
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a ...
Se dau bani noi de la stat pentru elevii premianți! Elevii ar putea primi 4000 lei de la 1 ianuarie 2025!
astăzi, 08:54
Statul va recompensa începând cu data de 1 ianuarie 2025 elevii premianți cu sume care pot ajunge până la 4000 de lei. Inițiativa are drept scop de a susține performanța și edu...
Salonul de toamnă: ”Botoșanii se duc, dar Botoșanii ne rămân grație operelor artiștilor plastici!” (Foto)
astăzi, 08:25
Salonul de toamnă reunește pe simeze treizeci de lucrări, cele mai recente, în general peisaje, dar și lucrări figurative, compoziții abstracte, chiar și un studiu, realizate în mar...