Ziua lui Eminescu, declarata Ziua Culturii Nationale

Ziua lui Eminescu, declarata Ziua Culturii Nationale
Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale, informeaza Administratia Prezidentiala.

Camera Deputatilor a adoptat pe 16 noiembrie un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu, nascut pe 15 ianuarie la Botosani, a devenit zi a Culturii Nationale, act normativ ce a intrunit 175 de voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri.

Proiectul a fost initiat de 50 de deputati si senatoriPSD si de liberalul Mircea Diaconu care a semnat si el aceasta initiativa. Initiatorii sustin ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene.

Astfel, in Spania ziua culturii a fost fixata ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia ziua de nastere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autoritatile din Moldova au hotarat deja ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.

"Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national. Mentionam faptul ca, in Italia, de ziua lui Dante in toate orasele italiene au loc serbari publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, targuri de carte etc", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

Prin aceasta lege, posturile publice de radio si televiziune sunt obligate sa reflecte in mod adecvat evenimentul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comunele hi-tech din Botoșani. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT!

astăzi, 10:20
31

În județul Botoșani, câteva comune încep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitățile, dar și pentru a face economie la buget. Printre altele, ...

Fata de 14 ani a fost găsită! Ce decizie au luat polițiștii în privința Denisei

astăzi, 09:52
130

Fata este din satul Sârbi, comuna Vlăsinești. Marți, în jurul orei 16:00, Denisa a părăsit domiciliul fără să își mai contacteze familia, astfel că, aproape de miezul nopț...

Cetățenii de pe mai multe străzi din Botoșani rămân astăzi fără apă la robinete!

astăzi, 09:46
233

Nova Apaserv Botoșani anunță întreruperea furnizării apei astăzi, 8 mai 2024, în intervalul orar 10:00 – 16:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată ...