Pe 15 octombrie, la ora 19.00 (ora locală din fiecare ţară) se aprind lumânări, în memoria copiilor plecaţi prea curând dintre noi. Timp de o oră lumânările sunt lăsate să ardă şi astfel, datorită diferenţei de fus orar, se va crea un
Val de Luminăcare va face înconjurul globului şi va dura 24 de ore.
În Botoşani comemorarea va avea loc la Monumentul Eroilor (Cimitrul Pacea).
Mişcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 când preşedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebeluşilor şi copiilor decedaţi.
În 2002, la iniţiativa unui grup de părinţi, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane
Zi oficială pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor.An de an mişcarea s-a extins ajungând acum să acopere toate continentele.
În România această mişcare s-a organizat pentru prima oara în 2010, la iniţiativa Biancai Brad, fondatoarea Organizaţiei E.M.M.A.
Evenimentul s-a desfaşurat simultan în 16 orase în care, la ora 19.00 s-au aprins sute de lumânări în memoria copilaşilor deveniţi îngeraşi.
Şi în acest an, E.M.M.A. va organiza acest eveniment în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. De asemenea se va organiza şi de românii – simpatizanţi EMMA care locuiesc în străinătate.
Detalii despre eveniment şi celelate locaţii se gasesc pe pagina dedicată (http://www.organizatiaemma.ro/node/671) acestui eveniment, de pe site-ul EMMA.
“In 2007 si 2010 Romania s-a clasat pe primul loc in U.E. in privinta mortalitatii infantile, rata din Romania fiind de peste 2 ori mai mare decat media europeana. Tinand cont de statisticile ingrijoratoare, activitatea Organizatiei EMMA este nu numai binevenita ci chiar necesara: numai anul trecut s-au stins 2.848 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 10 ani, dintre care 2.078 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 zi şi 1 an. Numarul declarat al copiilor nascuti fara viata a fost de 856 insa acesta nu reflecta realitatea, cele mai multe cazuri nefiind raportate, acesti copii fiind considerati
avortonisi arsi, aruncati la gunoi sau folositi in experimente de laborator. Majoritatea parintilor acestor copii nu isi pot inmormanta copiii din lipsa unei legislatii clare, motiv pentru care Organizatia EMMA lucreaza la elaborarea unei Legi privind Drepturile copiilor nascuti fara viata si ale parintilor acestora", a declarat Simona Bas, coordonator EMMA pe judetele Botosani si Suceava.