ZIUA IMNULUI NATIONAL. Presedintele Traian Basescu explica ce inseamna "Desteapta-te, romane", cu o luna in AVANS

Administratia prezientiala a transmis, sambata, un mesaj cu prilejul Zilei Imnului National, in care subliniaza ca fara implicarea activa a tuturor cetatenilor in viata societatii, nu putem avea o tara stabila, prospera si demna. Doar ca mesajul transmis de Biroul de presa al Presedintiei a venit cu o luna mai devreme, intrucat ziua Imnului este sarbatorita in Romania in data de 29 iulie.

Iata mesajul transmis de Administratia prezidentiala cu ocazia zilei Imnului National al Romaniei: "Ziua de 29 iunie, cand toti romanii sarbatoresc Imnul National, ne ofera un bun prilej sa intelegem cat de important este sa fim uniti in jurul valorilor noastre nationale. Imnul National, `Desteapta-te, romane`, nascut in Zilele Revolutiei de la 1848 si cantat in momente grele pentru natiunea noastra de catre generatiile care au faurit statul roman, ne indeamna sa intelegem ca la temelia unui stat puternic sta intotdeauna un popor solidar si responsabil si ca, fara implicarea activa a tuturor cetatenilor sai in viata societatii, nu putem avea o tara stabila, prospera si demna. In aceasta zi de sarbatoare ii invit pe toti romanii sa cinsteasca si sa onoreze cu sufletul deschis Imnul nostru National, `Desteapta-te, romane`!", se arata in mesajul presedintelui, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

La cateva minute dupa ce presa a relatat despre greseala comisa de Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale, pe site-ul Presedintiei a aparut o "ERATA". "Dintr-o regretabila eroare tehnica, mesajul presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, cu ocazia Zilei Imnului National a fost transmis sambata, 29 iunie a.c. Mentionam ca, potrivit Legii nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei Imnului National al Romaniei, aceasta zi se sarbatoreste in data de 29 iulie. Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri pricinuite".

Data de 29 iulie a fost proclamata, in conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al Romaniei - ``Desteapta-te romane!``, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.
La 29 iulie 1848, ``Desteapta-te romane!`` a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic ``Un rasunet`` de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie - iulie 1848 al suplimentului ``Foaie pentru minte, inima si literatura``, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ``o adevarata Marsilieza romaneasca``.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumatate de secol, ``Desteapta-te romane!`` a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.

Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...