Ziua Culturii Naționale la Botoșani: intrare liberă la cele mai importante muzee și proiecții luminoase pe clădirile de importanță locală

Ziua Culturii Naționale la Botoșani: intrare liberă la cele mai importante muzee și proiecții luminoase pe clădirile de importanță locală

În fiecare an, la data de 15 ianuarie, este marcată Ziua Culturii Naționale, aleasă semnificativ în ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu.

Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naționale.

La Botoșani, Ziua Culturii Naționale este marcată printr-o serie de manifestări.

Astfel, vineri, 15 ianuarie, accesul vizitatorilor la Casa Memorială „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și la Muzeul Județean de Istorie Botoșani, va fi liber.

De Ziua Culturii Naționale, alături de mai multe orașe din țară, și la Botoșani va fi aprinsă „Flacăra Culturii”, în mod simbolic, prin proiecții luminoase pe clădiri de importanță locală și națională.

Proiecțiile conțin  mențiunea „15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale” și chipul poetului Mihai Eminescu, însă fiecare instituție poate alege grafica păstrând tematica.

Așadar, începând cu ora 18:00, vor fi proiectate lumini la:

- Casa părintească a poetului din cadrul Memorialului Ipotești;

- Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu”;

- Sediul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu”;

- Biserica Uspenia, în care a fost botezat poetul.

Pe clădire Muzeul Județean de Istorie Botoșani va avea loc o proiecție ,,Pe urmele lui Eminescu”, în cadrul căreia vor rula trei filmulețe realizate de către Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu” : ,,Memorialul Ipotești în imagini” , ,,Bisericuța familiei Eminovici, biserica satului Ipotești” și ,,Satul Ipotești, Pădurea Baisa, Lacul cu Nuferi, Capela Calimachi”.

Deschiderea acțiunilor de vineri seară va avea loc pe Pietonalul „Unirii” la care vor participa oficialități ale județului.

În programul manifestărilor dedicate Zilelor Eminescu mai sunt incluse o depunere de jerbe de flori la statuile lui Mihai Eminescu din Piața Revoluției și Parcul „Mihai Eminescu”, dar și la mormântul maicii Olimpia, mătușa lui Mihai Eminescu, de la Mănăstirea Agafton.

De asemenea, un Te Deum va fi oficiat la Biserica familiei Eminovici din cadrul Memorialului Ipotești.

Unul dintre marile evenimente ale zilei este decernarea Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum, premiul anual acordat în luna ianuarie, în cadrul Zilelor Eminescu, pentru cea mai bună apariție editorială de debut în poezie a anului precedent. Evenimentul va avea loc în format online.

 

Spune-ne opinia ta