Cătălin Silegeanu, vicepreÈ™edintele Patronatului NaÈ›ional Român, susÈ›ine că politica românească din prezent este la nivelul anilor 1881, aÈ™a cum a fost prezentată de Mihai Eminescu în urmă cu sute de ani!
Într-un comunicat de presă, acesta susÈ›ine că trăim astăzi o întreagă epopee: È™coală fară profesori È™i elevi, miniÈ™tri cu educaÈ›ie precară È™i discutabilă, măsuri luate de către stat împotriva culturii È™i împotriva artiÈ™tilor.
“Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 ani de la naÈ™terea celui care avea să devină un Titan al culturii româneÈ™ti, Mihai Eminescu. Drept omagiu, pentru sutele sau poate miile de pagini scrise care au dat valoare istoriei È™i culturii româneÈ™ti, i-a fost dedicată ziua de naÈ™tere drept ziua Culturii NaÈ›ionale.
Trăim astăzi o întreagă epopee: È™coală fară profesori È™i elevi, miniÈ™tri cu educaÈ›ie precară È™i discutabilă, măsuri luate de către stat împotriva culturii È™i împotriva artiÈ™tilor.
Sărbătorim ziua Culturii NaÈ›ionale È™i ziua de naÈ™tere a celui mai mare È™i important poet al României cu teatre închise, cu muzee închise, cu săli de concerte închise , dar cu crâÈ™me deschise. Trăim astăzi o perioadă tristă È™i cenuÈ™ie a tot ce-a fost cândva artă, poezie È™i cultură românească.
Viziunea politico-socială È™i culturală a lui Eminescu este È™i astăzi de actualitate drept dovadă stau rândurile scrise în data de 21 aprilie 1881 în ziarul Timpul:
"Toate numirile în funcÅ£iuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaÅ£ii, care, la rîndul lor, atîrnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeÅ£. Aceste comitete îÅŸi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeÅ£elor, burse pentru copiii "patrioÅ£ilor" trimiÅŸi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeÅ£ene pe unde "patrioÅ£ii" au câte un petec de moÅŸie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuÅ£ie, fie sub cea de prestaÅ£iune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui "patriot"."(TIMPUL – 21 aprilie 1881)
Se împlinesc 140 de ani de când au fost publicate aceste rânduri, 140 de ani de când România nu a evoluat. Atât de ironică È™i de actuală este această situaÈ›ie încât nu ne mai miră de ce teatrul din BotoÈ™ani, care îi poartă numele, este în paragină, sau că oamenii de cultură sunt înlăturaÈ›i din fruntea centrelor culturale È™i sunt puÈ™i politic, oameni care nu au nicio legătură cu arta È™i cultura. De când un matematician care nu a realizat nicio activitate care să promoveze cultura, poate conduce sau propune un proiect cu activități culturale pentru copii..."cântând stânga unu ,dreapta doi"?
Și uite aÈ™a, a devenit Mihai Eminescu, poetul nostru naÈ›ional, un simbol cu circuit închis din cauza nepăsării È™i lipsirii totale de promovare È™i punere în valoare a tot ce-a însemnat pentru cultura românească, de niste oameni incapabili să îi înÈ›eleagă valoarea.
Botosaniul, din păcate, rămâne în urma oraÈ™elor dezvoltate care îÈ™i promovează valorile prin nenumărate investiÈ›ii È™i programe turistice.
AÈ™adar, judeÈ›ul nostru, atât de bogat cultural È™i care a oferit de-a lungul timpului societății romaneÈ™ti, numeroase personalități de seamă, rămâne doar cu niÈ™te coroane de flori, depuse simbolic È™i mai mult cu scop de publicitate politică, din partea celor din fruntea BotoÈ™aniului, decât din respect pentru cultura acestui judeÈ› atât de preÈ›ios pentru È›ara noastră”, a explicat Cătălin Silegeanu.