Ziua Aviaţiei la Botoşani, o sărbătoare a temerarilor văzduhului! GALERIE FOTO

Ziua Aviaţiei la Botoşani, o sărbătoare a temerarilor văzduhului! GALERIE FOTO
Duminică, 20 iulie 2014, cu ocazia sărbătorii de  Sfîntul Ilie, ocrotitorul aviatorilor, pe Pietonalul Unirii din Botoșani a avut loc un eveniment inedit. Fundaţia "General Grigore Baştan" a prezentat un echipament militar de parașutare BG7M (parașuta principală) și BG3M (parașuta de siguranță), parașute românești, inventate și brevetate în anul 1960 de General Grigore Baștan. În anul 1961, aceste parașute au întrat în dotarea trupelor de parașutiști din armata română, o realizare deosebită, ținînd cont că erau de o siguranță absolută, prevăzute cu un sistem de largare, ceea ce permite parașutistului să rezolve incindente neprevăzute atît în aer cît și la aterizare. Parașuta BG7M are 3 fante care permit pilotarea cu ușurință pentru a asigura o aterizare în condiții bune. Această parașută poate poate aduce la sol, în siguranță, peste 150 kg (personalul parașutist militar, container cu muniție, armament, alimente etc.).

Se pot executa lansări de dificultate pe apă, ziua și noaptea, munți și păduri, ploaie sau ninsoare, indiferent de condiții meteo.
 
În anul 1970, Generalul Grigore Baștan realizează un record neegalat pînă în ziua de astăzi: execută o lansare din avionul AN24T cu parașuta proprie inventată de el, de la înălțimea de 10.000 metri, cădere liberă 7.000 metri (specific militar).
Cu aceeași parașută a mai făcut două lansări inedite: a sărit din avion, cu parașuta, pe o motocicletă de 500 cmc, și o lansare, în brațe cu propriul fiu, Marius, care avea 5 ani.

Totodată, a fost amintit și numele Smarandei Brăescu, prima femeie – parașutist și pilot, care a obținut recorduri naționale și internaționale și parașutismul sportiv. Generalul Grigore Baștan era un împătimit al parașutismului sportiv.




 
Botoșănenii au fost deosebit de recetptivi, foarte curioși, au pus întrebări, unele chiar interesante și au primit răspunsuri care i-au mulțumit.

Tinerii au insistat cu întrebările: "Cine a fost Generalul Grigore Baștan?", "Eu voi putea zbura vreodată?", "Voi putea deveni parașutist?", "În Botoșani o să existe vreodată un aeroclub?", "Ce condiții trebuie să îndeplinesc?".







Parașutiștii, acești temerari, oamenii cerului, oameni care au șansa să ajungă mai aproape de Dumnezeu, au fost, sunt și vor fi totdeauna lîngă camarazii lor, aviatorii, corp comun în înaltul cerului, acolo unde doar vulturii ajung.


(Adrian Dragne, membru în Fundaţia "General Grigore Baştan"fost aviator și parașutist militar)            




   
 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
38

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
41

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
30

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...