ZIUA ASIGURARILOR, in direct pe LIVE BOTOSANI!

ZIUA ASIGURARILOR, in direct pe LIVE BOTOSANI!

Piata asigurarilor prinde contur si la Botosani, cetatenii constientizand faptul ca un profesionist poate gestiona viitorul mult mai eficient, in conditiile in care mediul de afaceri, dar si sistemul legislativ aparent instabil, pot periclita situatia unei familii sau a unei firme.  

Constatul amiabil castiga teren la Botosani

"La inceput, asiguratii au fost reticenti in privinta instrumentarii dosarelor de dauna cu ajutorul constatului amiabil. Abia apoi, dupa ce s-a popularizat ideea ca nu mai este necesara constatarea de la Politie, ci doar completarea declaratiei, indoiala clientilor asupra noului sistem s-a mai diminuat", a declarat Anton Sumanariu, director Sucursala ASIROM.

"Cu toate ca o parte importanta din oameni nu stiu sa completeze corect formularul de constatare amiabila, ce este cel mai grav este faptul ca mai mult de 20% din autovehiculele inmatriculate in judet nu sunt asigurate", a opinat Viorel Alexoaie, director Sucursalei OMNIASIG.

Din 15 octombrie 2009, in cazul Sucursalelor ASIROM si OMNIASIG, serviciile de daune au fost externalizate societatii CLAIM EXPERT, instrumentarea dosarelor fiind mult mai rapida in momentul de fata. Cu toate acestea, una dintre problemele cu care se confrunta asiguratorii este atunci cand culpa celor implicati in accident este comuna, "neexistand o prevedere care sa stabileasca un arbitru".

In acelasi timp, goana dupa cota de piata se face resimtita si la Botosani, reprezentante ale unor companii de asigurare/brokeraj in asigurari incercand sa se impuna pe piata, intrecandu-se in oferte cu preturi care nu justifica intotdeauna asumarea riscului asigurat.

Aceasta stare de fapt a creat premisele instaurarii unui fenomen des intalnit in Botosani, acela de "migrare a asiguratilor", care, cu toate ca nu au avut daune si sunt fidelizati de asigurator, fiind atrasi de preturi mai mici si de bonusuri, aleg, in defavoarea serviciilor si produselor calitative, asiguratorul mai ieftin.

Botosaniul asteapta "dezghetarea investitiilor"

Mediul economic din Botosani este bazat pe comert si servicii, neexistand unitati de productie, iar pozitia geografica este, potrivit asiguratorilor intervievati, total defavorabila, lipsa culoarelor de circulatie internationala neatragand potentialii investitori straini.

"Judetul este sensibil la modificarile climatului economic. Acest lucru se poate observa in scaderile dramatice inregistrate de toti agentii economici, precum si de societatile de asigurare", este de parere Alfred Zimmermann, directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

Un bun exemplu al efectelor produse de criza economica in Botosani poate fi cel al uneia din putinele unitati de productie existente in judet, fabrica de sticla de la Dorohoi, aceasta mutandu-se catre Republica Moldova. Totodata, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in judet au ramas inregistrate doar 2.600 de companii (din care 80% au datorii la stat), din 11.000, la aceasta scadere dramatica contribuind implementarea impozitului forfetar.

De asemenea, in opinia reprezentantilor companiilor de asigurari, doua aspecte sunt vinovate de scaderile din piata: capacitatea redusa de a mai plati politele - care se finalizeaza prin rezilieri de contracte sau renuntari- sau reorientarea catre produsele de asigurare ieftine: "Odata cu debutul crizei, am inregistrat multe situatii in care proprietarii de autovehicule nu au mai platit rate destul de modeste la politele RCA", a declarat Valentin Bordeanu, directorul Sucursalei EUROINS.

"Aceasta regiune este una dintre cele mai sarace din tara, potentialul zonei rezumandu-se la asigurarile obligatorii ale autovehiculelor si, pe viitor, la cele ale locuintelor", a opinat Marian RADU, Directorul Sucursalei BCR Asigurari.

Totodata, opinia generala a liderilor asiguratorilor este ca piata locala de profil se afla in momentul de fata in stadiul de pionierat, "doar 10% din potential fiind asigurat", a mentionat Marian RADU. "Vinovate de acest procent redus sunt veniturile mici ale populatiei, pe de o parte, precum si gradul redus de constientizare a necesitatii incheierii unei asigurari, pe de alta parte", a adaugat RADU.

In acelasi timp, gradul redus de cuprindere a asigurarilor la nivelul judetului este provocat si de  lipsa societatilor de brokeraj, aici functionand, practic, o singura societate cu sediul social in Botosani: STAR Insurance. Trebuie mentionata si activitatea din regiune a altor societati, precum DESTINE Broker, MAXYGO, ASIGEST si CAMPION Broker.

Riscurile catastrofale in Botosani

Botosaniul nu este o zona expusa riscurilor catastrofale, astfel ca rata daunei asiguratorilor este mult sub media intalnita in alte judete. Practic, faptul ca in zona nu exista un nod de circulatie rutiera nationala sau internationala, precum si lipsa unitatilor de productie si a transportatorilor au facut posibil ca in judetul Botosani rata daunei asiguratorilor locali sa se situeze la valori mult inferioare, comparativ cu alte judete ale tarii.

"Cu toate acestea, rata daunei poate fi afectata de cotatiile foarte mici pe care le ofera unele societati de asigurare pentru anumite obiective mai mari de asigurare, cum ar fi cladirile", este de parere Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

Totodata, rata daunei poate creste pentru societatile de asigurare care au in portofoliu asigurari agricole, judetul fiind expus la "posibilitatea producerii fenomenului de grindina" (Ilie Brinzei, director Agentia ARDAF) sau a celui de "seceta prelungita" (Valentin Bordeanu, director EUROINS).

De altfel, numeroase societati de asigurare au reusit sa patrunda in mediul rural, zonele din afara resedintei de judet producand procente semnificative, de peste 20%, din afacerile companiilor: "Ne bazam din ce in ce mai mult pe mediul rural si incercam sa penetram din ce in ce mai profund aceste regiuni, populatia de acolo constientizand mult mai usor nevoia de asigurare", a adaugat Brinzei.

(Editori: Alex ROSCA, Vlad BOLDIJAR)
 

Joi, 5 noiembrie, Hotelul BEST WESTERN RAPSODIA din Botosani gazduieste intalnirea pietei locale de asigurari, in cadrul evenimentului ZIUA ASIGURARILOR. Conferinta va putea fi urmarita, on-line, pe www.live.botosani.ro.

Peste 50 de lideri si specialisti ai pietei locale de asigurari se vor reuni cu prilejul ZILEI ASIGURARILOR, organizata in premiera la Botosani. Cei care nu vor putea sa ia parte la intalnire, precum si toti cei interesati de modul in care se dezvolta sectorul asigurarilor in acest judet, pot accesa www.live.botosani.ro, incepand cu ora 10.00, pentru a urmari discutiile pietei locale de asigurari.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
122

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
295

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
302

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....