Ziaristul Sorin Freciu, omul de casa al lui SOV, retinut pe Aeroportul Otopeni

Ziaristul Sorin Freciu, omul de casa al lui SOV, retinut pe Aeroportul Otopeni

 Sorin Ovidiu Freciu (SOF)  

Sorin Freciu, unul dintre cei mai importanti jurnalisti de la postul The Money Channel (detinut de Sorin Ovidiu Vintu), a fost retinut pe Aeroportul Otopeni, cind vroia sa iasa din tara. Intimplarea a avut loc pe 7 decembrie, in contextul cercetarilor in dosarul FNI - Gelsor si al arestarii lui Nicolae Popa in Indonezia.

Potrivit ziarului Curentul, Sorin Freciu a fost retinut de procurorii DIICOT, dus la Parchet si retinut pentru 24 de ore. Pus in fata transcrierilor convorbirilor telefonice in care Vintu ii spunea cum sa faca transferuri bancare pentru Nicolae Popa in Indonezia, acesta a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii in vederea inculparii lui Vintu, sustine sursa citata. Acesta este si motivul pentru care Freciu nu a mai fost prezentat judecatorilor Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Conturi sechestrate, promisiuni neonorate

Dincolo de povestile pe care le-ar putea depana Freciu in fata anchetatorilor in legatura cu afacerile lui SOV, viitorul nu suna bine pentru mogul nici in ceea ce priveste banii. Surse oficiale au confirmat ca in prezent conturile lui Vintu din Cipru sunt puse sub sechestru, lucru extrem de neplacut pentru marele mogul obisnuit sa-i cumpere pe toti la pretul corect.

De asemenea, imperiul mediatic al lui SOV se clatina puternic din temelii, acesta declarând public ca nu va mai investi un leu in ziarele si revistele Trustului Realitatea Catavencu, ce vor fi obligate de la 1 ianuarie fie sa traga obloanele, fie sa-si gaseasca alti sponsori.

Conform informatiilor noastre, Vintu nu a achitat nici pana acum contravaloarea actiunilor de la Catavencu SA si Poligraf SRL (editorul "Cotidianul“) si, avand in vedere totalul pierderilor la cele doua firme, nu mai e nicio sansa sa le achite, mai ales ca deja a anuntat ca nu mai sustine trustul.

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finante, Catavencu SA a avut in perioada 2006-2008 pierderi cumulate de 12.530.000 euro, iar Poligraf SRL (editorul Cotidianul“, B24Fun“) pierderi cumulate, in aceeasi perioada, de 3.700.000 euro. In total 16.230.000 euro, bani pe care mogulul a acceptat sa-i piarda in speranta unor câstiguri viitoare care, din pacate pentru el, n-au mai venit.

Realitatea Media a preluat grupul Catavencu in mai 2006, creând o afacere de peste 30 milioane de euro cum anuntau, la vremea aceea, protagonistii afacerii care sustineau ca sinergiile de business si viteza de dezvoltare vor permite probabil cea mai spectaculoasa crestere in urmatorii doi-trei ani“. Deh, s-au inselat, pentru ca afacerea s-a transformat, dupa cum arata cifrele, intr-un mare esec.

Sorin Ovidiu Freciu (SOF) – "un tip valoros"

Sorin Ovidiu Freciu (SOF) este unul dintre prietenii mogulului Sorin Ovidiu Vintu (SOV), strins legat de afacerile necurate ale acestuia. A dat cu subsemnatul la Parchet in mai multe rinduri pe vremea cind procurorii se faceau ca elucideaza tunul FNI si alte tepe conexe – BRS, BID etc.

Sorin Ovidiu Freciu administreaza firma The Money Channel Consulting SRL, infiintata in iunie 2008, cu un capital social de 25.000 RON, firma la care detine si 20% din actiuni, restul de 80 de procente aflindu-se sub controlul SC Realitatea Media SA.

A fost vedeta-prezentator, se prezinta ba jurnalist, ba consultant pe bussines, da interviuri, sfaturi, este recomandat de Vintu, la rindul sau, in interviurile pe care le acorda, drept "un profesionist desavirsit, un tip valoros".

Freciu face parte dintre fidelii lui Vintu din epoca de aur a marilor tunuri, vremea de glorie a Gelsor. Sorin Ovidiu Freciu se afla in vitrina cu trofee a lui Vintu alaturi de un Vlad Soare, si el fost presedinte al grupului Gelsor pana la prabusirea FNI, Ioan Niki“ Andrei, primul presedinte al SOV Invest, Gheorghe Ratiu, fost colonel de Securitate, cel care l-a ajutat pe SOV sa creeze reteaua Gelsor si, nu in ultimul rind, alaturi de Teodor Nicolaescu, fostul presedinte al Bancii Romane de Scont.

Freciu a lucrat in perioada 1996 – noiembrie 2001 la SC Gelsor SA, dupa care, la sfarsitul aceluiasi an, a preluat functia de presedinte al SC Group Gelsor SA. Conform declaratiilor inregistrate de procurori, din aceasta functie de sef, Frenciu a coordonat activitatile agentilor din teritoriu ale societatii. De asemenea, in aceste declaratii, Sorin Ovidiu Freciu a mai adaugat ca in iunie 2000 a fost imputernicit si rugat de Sorin Ovidiu Vintu sa retraga dintr-un cont al Bancii Romane de Scont (BRS), sucursala din municipiul Bucuresti, o suma uriasa de bani.

Banca Romana de Scont (BRS), fosta Banca ASTRA din Brasov preluata de Gelsor SA in 1998, era rezerva de cash a lui SOV. Printre actionarii bancii se aflau un Gheorghe Fulga – seful SIE, Alexandru Ionas – seful SECI Romania, Constantin Teculescu – presedintele CEC, Mihai Fercala – presedintele SIF Transilvania.

Ciordeala din BRS-ul lui SOV se executa prin plimbarea creditelor fictive prin firme "bidon" de la o companie la alta. Schema suveicii era simpla: presedintele BRS, Teodor Nicolaescu, si SOV umblau ilegal in conturile clientilor introducând sume mari de bani, iar dupa ce creditau conturile, tot ei scoteau banii, creditele acordate de BRS ducându-se in firme fictive. Gaurile negre din BRS erau mutate dintr-un loc in altul.

Freciu mai este actionar in continuare in diferite firme paravan create de Vintu, dupa spargerea Gelsor, alaturi de personaje de incredere ale mogulului, celebrii cetateni moldovenii Octavian Turcan si Ghenadie Nipomici, actionari in Imobiliar Network 2002 SA, fosta Gelsor Network SA, societate membra a grupului Gelsor prin care s-au deturnat de la FNI cele peste 100 de milioane de dolari.

Freciu s-a mai aflat si intre actionarii minoritari ai Delta Asigurari SA, o alta combinatie marca SOV-Luca in care Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinea un procent de 48,99% din actiuni, infiintata in octombrie 2003.

sursa: Curentul
 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportatorii de mărfuri și persoane, luați la verificat de polițiști!

astăzi, 20:31
30

În perioada 13-20 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportului de mărfuri și persoane pe raza întregul...

Spectacolul „Vasilache şi Mărioara” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache" din Botoșani

astăzi, 19:57
22

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasil...

Poliţiştii botoşăneni, alături de elevi în „Săptămâna prevenirii criminalităţii” (Foto)

astăzi, 19:25
32

Prima zi a  „Săptămânii prevenirii criminalităţii 2024” a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor,  poliţiştii de prevenire fiind alături de elevii din cla...