Zi grea pentru premier: ICCJ discuta plagiatul lui Ponta

Zi grea pentru premier: ICCJ discuta plagiatul lui Ponta
Acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta de Universitatea Bucuresti si confirmate de experti internationali intra luni, pentru prima oara, in atentia unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Acesta este primul termen fixat in Dosarul cu numarul 3927/1/2013 deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat de Universitatea Bucuresti ca si-a plagiat teza de doctorat, conform ziare.com.

Plangerea a fost depusa dupa ce procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si Parchetul de pe langa ICCJ a mentinut aceasta decizie.

Mihaela Litvin este procurorul care a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Decizia a venit in ciuda concluziilor unor experti in drept. "Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in reaportul semnat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg si conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica exista, inca de anul trecut, o a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta, diferita de cea in care acesta a fost dezvinovatit anterior. Ziare.com a incercat in repetate randuri sa afle daca aceasta sesizare a fost solutionata sau care sunt termenele legale prevazute, dar CNE a refuzat sa ofere un raspuns oficial.

De asemenea, Adrian Papahagi il acuza pe Victor Ponta ca a plagiat si din lucrarea unui avocat francez.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
17

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
52

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
258

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...