Suntem mai bogați decât știm? Zăcăminte de pietre preţioase în zona Iaşi-Botoşani?

În 1998, în Legea minelor din România a fost introdusă discret, chiar ciudat de discret, pe lângă categoriile de zăcăminte cunoscute - petrol, gaze naturale, cupru, aur etc. - ÅŸi o categorie despre care, până atunci, se susÅ£inea că nu există în Å£ara noastră: "pietre preÅ£ioase".

Din categoria "pietrelor preţioase" fac parte doar patru tipuri de roci: diamantul, rubinul, safirul şi smaraldul, scrie Libertatea.

La începutul lunii octombrie 2013, în satul Izvoarele, judeÅ£ul GalaÅ£i, a izbucnit o răscoală din cauza… cutremurelor. Zi de zi se înregistrau aici zeci seisme de suprafaţă, de 2 până la 3 grade Richter, însoÅ£ite de zgomote sinistre care i-au îngrozit pe localnici. AceÅŸtia aveau o teorie halucinantă privind sursa cutremurelor. "Domnule, ei nu mai extrag Å£iÅ£ei, au dat de un zăcământ de diamant pe care vor să îl spargă, de aceea au început aceste cutremure. Dacă nu se termină cu forările, ne dărâmă casele", a spus Daniel Zaharia (34 de ani), susÅ£inut de toată comunitatea postată în mijlocul drumului.

Desigur, informaÅ£ia părea trasă de păr rău de tot, pentru a putea fi luată în seamă. Sursa cutremurelor de la Izvoarele a rămas, oficial, un mister.

Menţionăm doar că Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic, a spus că seismele ar putea avea drept cauză industria extractivă din zonă. A doua zi a fost destituit.

Statul român ÅŸtia de nestemate din 1998

Plecând de la "fenomenul Izvoarele", am început să ne interesăm de existenÅ£a unor zăcăminte de diamante în Å£ara noastră, scrie sursa citata.

Geologii contactati nu au spus nici da, nici nu. Adică la întrebarea: "Avem zăcăminte de pietre preÅ£ioase?", răspunsul era de genul: "Mâine s-ar putea să plouă!". O sursă din serviciile secrete a spus însă, ferm, că există un zăcământ uriaÅŸ de pietre preÅ£ioase, care pleacă din Moldova ÅŸi ajunge în Siberia. Tot în toamna anului trecut a izbucnit scandalul proiectului de modificare a Legii minelor, care conÅ£ine sintagma: "pietre preÅ£ioase". Adică diamante în România!

În fine, am luat taurul de coarne, cum ar veni, ÅŸi am întrebat la AgenÅ£ia NaÅ£ională a Resurselor Minerale (ANRM). Răspuns: "Această sintagmă ("pietre preÅ£ioase" - n.r.) a fost introdusă prin Legea Minelor nr. 61/1998 datorită faptului că, la momentul elaborării acestui act normativ, s-a apreciat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca în formaÅ£iunile geologice din fundamentul platformei moldoveneÅŸti, zona IaÅŸi-BotoÅŸani, să existe roci potenÅ£ial purtătoare de asemenea mineralizaÅ£ii". Mai pe înÅ£elesul nostru: s-ar putea să fie ceva diamante în zona respectivă, dar nu prea avem chef să vă spunem ÅŸi vouă. Adică, moldovenii de la Izvoarele nu băteau câmpii când spuneau că ar exista zăcăminte de diamant…


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clara și botezul focului. Salvatoarea curajoasă care a luptat cu flăcările, cot la cot cu colegii!

astăzi, 21:34

Incendiu casă, sat Dragalina. AcoperiÈ™ cuprins de flăcări. Se pleacă! - VeniÈ›i È™i voi, elevii aflaÈ›i în practică! - Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus È™eful gărzii de intervenÈ...

Marcel Ciolacu anunță că a fost depus la Parlament proiectul de lege pentru pensionarea magistraților la 65 de ani!

astăzi, 21:00

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că liderii Coaliției au depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Prim-ministrul a spus că Rom&acir...

Cei doi primari și omul de afaceri puși în libertate de instanța de la Suceava! Ce restricții li se impun!

astăzi, 20:13

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, Dan Oloeriu, primarul oraÈ™ului Flămânzi, precum È™i omul de afaceri Marcel Bârsan au fost plasaÈ›i sub control judiciar, magistraÈ›ii ...