Aproximativ 50 de salariați ai Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani au ieșit, și la începutul acestei săptămâni, în fața instituției pentru a protesta. Aceștia sunt nemulțumiți de salariile mici, care nu sunt în concordanță cu volumul de muncă ridicat și nici la nivelul celor din 2023.
Astfel, activitatea de lucru cu publicul a fost sistată timp de o oră și jumătate, perioadă în care funcționarii și-au strigat nemulțumirile.
„Declanșat la nivel național, Casa Județeană de Pensii Botoșani s-a solidarizat cu colegii din țară. Este vorba despre o solicitare a Caselor Teritoriale de Pensii prin care s-a cerut alinierea la grila Casei Naționale de Pensii Publice, unde diferențele salariale sunt cuprinse între 1000 și 3000 de lei. Practic, cei de la Casa Națională desfășoară aceeași activitate ca și cei din Casele Teritoriale, însă salarizarea este diferențiată conform Legii 153. Cu toate că noi am făcut acest demers la nivel național, toate Casele de Pensii au solicitat alinierea la grila Casei Naționale, la comisia de muncă am primit un aviz negativ. A fost trecut prin Senatul României, care nu este Cameră decizională și a respins această solicitare. La această dată proiectul de modificare al legii se află la Camera Deputaților care este for decizional”, a declarat Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani.
Mai mult decât atât, salariații sunt nemulțumiți și de faptul că activitățile cresc de la o etapă la alta în condițiile în care numărul de angajați este același.
„Din semnalele pe care le avem nu există susținere, nu se dorește alinierea la această grilă de salarizare cu toate că activitățile angajaților Casei de Pensii este cunoscută de toată lumea. Activitatea este pur și simplu sufocantă, avem deficit de personal, activitățile cresc de la o etapă la alta. Acum suntem prinși în procesul de recalculare al pensiilor din sistemul public, care presupune un efort crescut și derularea de activitate peste durata normală a timpului de lucru, iar orele suplimentare nu se plătesc. Nemulțumirile vin atât din salarizarea deficitară și din erodarea puterii de cumpărare, cât și din faptul că volumul de acitivtate desfășurat crește de la o etapă la alta cu același număr de personal. Noi deja avem colegi care și-au solicitat transferul în alte instituții publice, în Casa Județeană de Pensii este foarte greu și volumul de muncă este ridicat”, a completat Cătălin Dupir.
Potrivit acestuia, la nivel național protestează angajații din 27 de Case Teritoriale de Pensii. Protestatarii amenință cu paralizarea completă a activității instituției.
„Noi ținem legătura cu colegii din țară, așa se explică că ne-am solidarizat. Din informațiile pe care le avem, au ieșit în stradă la protest 27 de Case Teritoriale de Pensii, inclusiv sectoarele din București, Ilfov și Casa de Pensii a municipiului București. Dacă nu ne facem auziți e firesc să continuăm protestele și chiar să le radicalizăm prin paralizarea completă a activității instituției, indiferent de riscurile care vor fi”, a conchis Dupir.